Ново суђење панчевачком порталу по тужби новинара Ненада Живковића

Уредник ePančevo Чупић није се ниједном појавио на суду у два процеса који трају готово две године

Главни и одговорни уредник ePancevo Александар Чупић није се појавио ни на једном од седам рочишта у два поступка које против тог панчевачког портала води новинар Ненад Живковић, углавном правдајући изостанке различитим болестима. Тако је било и данас.

Као и претходних неколико пута, одсуство је правдао болешћу. Суђењу није присуствовао ни његов адвокат. Суткиња Миленија Петричевић заказала је наредно рочиште за 16. децембар.

Чупић је пети пут одсуство оправдао медицинском документацијом из Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршцу – од 31. августа. У документацији стоји да Чупић пати од депресије и да му је преписана терапија.

Уредник  није се појаво ни на припремним рочиштима у ова два поступка.

Издавачу портала ePancevo, Open View doo. из Вршца, као и Чупићу суди се по тужби панчевачког новинара Ненада Живковића. Он је поступак покренуо у новембру 2019. године, пред Вишим судом у Београду, након што је у мају и јуну те године портал објавио неколико текстова у којима је он означен као „сарадник непријатеља, ученик шпијуна који подржава проусташке медије и покушава да дестабилизује земљу”.

Од тада се ни на једном рочишту Чупић није појавио, а последња два изостанка правдао је медицинском документацијом.

Пред истим судом Живковић води још један поступак против Опен Виеw д.о.о. и Чупића, за сличне текстове који су објављени у марту 2019. године, у којима је панчевачки новинар, између осталог, назван „смрадом“, „локалним беспосличарем и лажњаком”.

И током овог поступка Чупић ниједном није дошао на суђења, поново из здравствених разлога. На основу тога се стиче утисак да је, за годину и по дана колико оба суђења трају, Чупић углавном био болестан.

На рочишту заказаном за децембар прошле године Чупићеви адвокати су приложили суду медицинску документацију да је повредио ногу, док у марту и априлу ове године није присуствовао суђењима јер је био заражен коронавирусом. На рочишту у мају се такође није појавио јер је био болестан, а данас је суду приложио документацију из Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршцу.

Суђење се одлаже због непојављивања тужених и у поступцима које Ненад Живковић води против Радио-телевизије Панчево, због прилога исте или сличне садржине као у текстовима објављеним на порталу епанцево.рс, о чему је Цензоловка извештавала.

На последњем рочишту у једном од поступака, одржаном 9. септембра, бивши главни уредник РТВ Панчево Мирослав Милаков појавио се пред судом и дао изјаву, чиме је тај судски поступак окончан.

Милић: Суд може да пресуди и без саслушања странке у поступку.

Коментаришући данашње непојављивање Александра Чупића и његовог адвоката, Вељко Милић, правни заступник Ненада Живковића, каже за Цензоловку да странка у поступку, за разлику од сведока, не мора да приступи рочишту и да не може бити због тога новчано кажњена. „Међутим, то недолажење не може бити унедоглед јер води прекомерном одуговлачењу поступка, па ће суд у једном тренутку мимоићи саслушање странке у поступку и донети пресуду без њеног саслушања“, закључује Милић.

Ивана Предић, Цензоловка

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: