Листа чекања за вртиће дужа него прошле године

Уписано 807 малишана, на чекању 153

Само 30 малишана ће моћи да похађа вртић „Кефалица“, а деца ће бити примљена по брзини подношења захтева Градској управи.

Ранг листе примљене деце у вртиће ПУ „Дечју радост“ изашле су прошле недеље. Како смо сазнали од Љиљане Војнов, помоћнице директорке те предшколске установе од пријављених 1.000 деце, њих 807 је уписано, док је на листи чекања остало 153 малишана што је за тридесетак више него прошле године. Највише деце на чекању је узраста од три до пет и по година (84) и од  једне до три године (69).

„Најмање места је било као и претходних година у вртићу ,Петар Пан` на Миси, у вртићу ,Бубамара`, као и на Стрелишту. Најтеже је сместити децу која су рођена 2014, 2015 и 2016. године јер имамо јако мало места. У неким вртићима за тај узраст није било ниједно слободно место“, објашњава Љиљане Војнов.

Као и претходних година због тога што је у појединим вритићима било деце са истим бројем бодова, а мањи број места, и ове године спроведен је жреб у четири вртића: „Петар Пан“, „Шврћа“, „Славуј“ и „Чуперак“.

Према речима наше саговорнице одбијено је 40 захтева, углавном због тога јер деца нису напунила годину дана, што није у сладу са Статутом установе.

Након летње паузе, од 15. августа ПУ „Дечја радост“ ће поново пирмати захтеве родитеља за пријем у вртић, ради попуњавања листе чекања, уколико неко од примљене деце одустане од уписа.

Алтернатива за родитеље може бити и пријава за приватни вртић „Кефалица” Панчево, који је недавно добио Решење о испуњености услова Предшколске установе за обављање делатности предшколског васпитања и образовања за децу узраста од једне до пет година и шест месеци у три васпитне групе од стране Покрајинског секретаријата за образовање.

Градска управа ће са приваним вртићем потписати Меморандум о сарадњи како би Град могао да суфинансира боравак деце и то под истим условима као и у ПУ „Дечја радост“, чији је оснивач Град, односно 80 одсто економске цене за услуге што износи највише 22.615,00 динара месечно, сходно Решењу о утврдђивању цена услуга за ову област. За ту намену Град је обезбедио осам милиона динара.

Родитељи ће морати да прибаве потврде из „Дечје радости“ или вртића при школама по насељеним местима да су на листи чекања да је њихово дете на листи чекања, а затим и потврду из приватног вртића.

Како смо сазнали из „Дечје радости“ издавање потврда почеће у понедељак, 19. јуна.

Према Одлуци о праву на накнаду дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на територији града Панчева за радну 2017/18. годину, која је усвојена на седници Скупштине града у марту, само 30 малишана ће моћи да похађа вртић „Кефалица“, а деца ће бити примљена по брзини подношења захтева Градској управи.

У време доношења Одлуке у Панчеву није постојао ниједан лиценцирани приватни вртић, а очигледно је да са једним таквим објектом, проблем са листама чекања се неће решити.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress