Реакција новинарског удружења након што су се наша редакција и уредништво портала 013 инфо обратили УНС-у

УНС: Власт у Панчеву да се отвори за новинаре и медије

Удружење новинара Србије (УНС) изразило је данас протест због затворености градске власти у Панчеву за новинаре и медије и подсетило да су локалне самоуправе дужне да правовремено обавештавају јавност о свом раду и одговарају на новинарска питања како би грађани били тачно информисани о темама од јавног значаја.

Градско веће Панчева у септембру прошле године донело је одлуку о промени пословника, чиме је онемогућено да новинари присуствују седницaма овог тела. Промењен је и Кодекс о јавности рада и односима са медијима у којем је избрисано да су представници органа Града Панчева дужни да се одазову захтевима медија.

Уредници панчевачких портала Panpress и 013инфо обавестили су УНС да је Градско веће, иако је обећало да ће радити „транспарентно“ и да ће обавештавати јавност и медије о свом раду на конференцијама, давањем изјава, интервјуа и објављивањем информација на интернету, затворено за медије.

Навели су да од октобра прошле године не добијају саопштења и обавештења градске власти, као и да нису добили одговоре на бројна питања. Посебно су истакли да је током ванредног стања и епидемије било тешко доћи до информација о броју оболелих, стању у здравственим установама и другим темама од јавног значаја.

УНС поново позива градску власт Панчева да преиспита одлуку о затварању седница Градског већа за новинаре.

УНС тражи и да локална власт благовремено одговара на питања новинара који раде у јавном интересу, јер ускраћивањем информација угрожавају рад новинара и онемогућавају да грађани Панчева буду тачно и благовремено обавештени о питањима од јавног значаја.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: