Проглас Удружења новинара Србије

УНС: Новинари нису никада били у тежем економском положају и под већим притисцима

Поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, који се обележава акцијом Пет минута громогласне тишине, УНС је објавио Проглас. Они позивају новинаре и медијске раднике да 3. маја од 11.55 до 12 сати прекину програм у електронским медијима, прочитају Проглас или га објаве на екрану, а у онлајн и штампаним медијима да га објаве

П Р О Г Л А С

Слобода медија у Србији је угрожена јер новинари нису никада били у тежем економском положају и под већим притисцима.

Излазак државе из власништва у медијима локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу.

Последица је сиромашење медија, њихова зависност од центара моћи, таблоидизација, пад етичких стандарда, аутоцензура и висок ниво клијентелизма.

Сада чак и Министарство културе и информисања признаје да треба утростручити издвајања из буџета општина и градова за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја.

У години за нама власт, али и опозиција, демонстрирали су бахат однос према новинарима и медијима. Уредници су експресно смењивани или незаконито отпуштани, а новинари су дискриминисани због уређивачке политике својих редакција.

УНС зато захтева:

Да Влада покрене измену Закона о јавном информисању и медијима како би обавеза свих нивоа власти била да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја и да за те намене локалне самоуправе (осим великих градова) издвајају најмање два одсто својих буџета. Као гаранција за извршење ове обавезе треба да буду предвиђене и казне за функционере локалне самоуправе ако не издвоје новац за пројектно суфинансирање медија;

Да Влада и медијска заједница успоставе дијалог о важним питањима медијских слобода и потребе унапређења културе јавне комуникације значајне за демократизацију српског друштва;

Да Влада што пре реши статус Новинске агенције Танјуг и доврши приватизацију Вечерњих новости и Политике;

– Да у изради Стратегије развоја система јавног информисања и медијског законодавства постојање социјалног дијалога у медијима буде важан критеријум за подршку државе медијима;

– Да Влада пружи сву неопходну подршку Комисији за истраживање убистава новинара како би што пре била подигнута оптужница за убице јагодинског новинара Милана Пантића и расветљене околности смрти Даде Вујасиновић.

Да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије, уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.

Да се преговарачки тим Владе Србије за преговоре са косовским институцијама најзад заузме за заштиту интереса српских медија на Косову и Метохији, а посебно за формирање независног телевизијског канала на српском језику који ће сигналом покривати цело Косово и Метохију, имати независан Управни одбор и финансирање.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: