Живот у доба короне из угла Удружења „На пола пута“

Уместо вести, пижама журка и кућни фитнес

Како су особе са интелектуалним тешкоћама прегурале ванредно стање и изолацију, и колико су им свакодневни живот и ритам били поремећени? Координатори удружења и асистенти трудили су се да члановима и чланицама који живе самостално, испуне и обоје дане у стану, па су им организовали креативне, музичке и спортске радионице преко интернета.

Јелена, Анђа, Софија и Лела су чланице Удружења „На пола пута“ Панчево, које окупља особе са интелектуалним тешкоћама и аутизмом. Онe и још њихових пет другара и другарица, живе сами у три стана, уз подршку асистената. Дан започињу испијањем кафе и доручком. Након тога њих неколико одлази у Радни центар, где се друже са осталим члановима и чланицама удружења. У том простору креирају и израђују различите уникатне и украсне предмете, организују продајне изложбе, разговарају и друже се. Други део друштва остаје у стану припремајући ручак. По подне се мењају, и група корисника која је била ујутру у Радном центру враћа се кући, а друга група иде у просторије удружења. Предвече учествују у музичким радионицама, фитнесу, радионицама здраве исхране или иду у шетње. Радују се прославама рођендана или одласцима петком увече у кафић.

Међутим, од марта, када је проглашена пандемија корона вируса и ванредно стање, њихова свакодневица је скоро у потпуности промењена. И док је ванредно стање за све грађане и грађанке укинуто 7. маја, за јунаке наше приче, та одлука не важи. Већ два и по месеца се нису видели са породицом и пријатељима јер су и даље под мерама зашитите, и неизвесно је до када ће таква ситуција трајати.

Интеграција у локалну заједницу

Они су корисници услуге „Становање уз подршку за особе са интелектуалним тешкоћама”, која је покренута 2005. године, кроз пројекат ,,Мала кућна заједница”, да би се касније реализовала као редовна услуга социјалне заштите. Удружење ,,На пола пута” је међу првим организацијама у Србији покренуло ову услугу за коју је и награђено 2011. год од стране Ерсте фондације, и поседује лиценцу. Намењена је младим особама са интелектуалним тешкоћама која им омогућава припрему за самосталан живот. Циљ ове услуге, како кажу у удружењу, је да ове особе задовоље свакодневне потребе, подигну квалитет живота, социјализују се и интегришу се у локалну заједницу. Корисници добијају континуирану подршку 24/7 од стране асистената подршке у одржавању личне хигијене, хигијене простора, обављању куповине, одржавању здравственог стања.

Битна карактеристика ове услуге је превенција институционализације, односно важност живота у локалној заједници уместо боравка у институцијама.

Одрживости услуге обезбеђена је уз подршку и суфинансирање од стране града Панчева.

Живот у излоацији

С обзиром на епидемиолошке и државне мере, забране излазака и посета за време трајања ванредног стања, корисници су време проводили у становима.

Према речима Катарине Тадић, координаторке услуге, био је изазов организовати низ активности које ће бити прилагођене животу у изолацији, а које би требало да анимирају укућане.

„Као решење на проблематичну ситуацију у којој смо се сви нашли је организација онлине креативних, музичких и спортских радионица. Осим тога, корисници су се бавили кувањем, припремањем слатких посластица, играњем друштвених игара и квизова знања. Иако смо претпоставили да ће се појавити евентуални сукоби и неслагања међу корисницима с обзиром на њихову континуирану просторну блискост и нервозу током боравка у кућним условима, ситуација је заправо била знатно другачија. Уз све те активности, корисници су имали попуњен дан, па времена за доколицу готово да није ни било“, описује ситуацију током ванредног стања Катарина Тадић.

Средином априла, од локалне самоуправе удружење је добило дозволу да корисници могу да одлазе у шетње са асистентом док траје забрана кретања. У шетње су ишли појединачно са асистентом који је био задужен само за ову активност, како би се испоштовала мера забране окупљања за више од две особе. Корисници су уживали у шетњама и веома им се радовали, али и врло су озбиљно схватили ванредне околности, па су се стриктно придржавали свих мера заштите и водили рачуна једни о другима, подсећајући се међусобно.

„Добра организација, договор и лепа сарадња између руководилаца услуге и корисника као и асистената који су поднели велики терет тешког времена, резултирала је позитивним понашањем корисника током трајања ванредног стања“, закључује наша саговорница.

Кућни фитнес, фото: Удружење На пола пута

Ипак, на почетку није било лако. Како каже Срђан Илијин, асистент становања уз подршку, корисницима су највише сметале конференције за новинаре, на којима су могли да чују како се људи разбољевају или умиру. То им је уносило нервозу и благу панику, па су вести престали да гледају.

„Уместо тога увели смо кућни фитнес или бисмо направили пиџама журку и ђускали уз музику“, каже Срђан Илијин.

Повратак у нормалан живот

Удружење „На пола пута“ је невладина организација основана 2006. године у циљу интеграције, социјализације и укључивање младих са интелектуалним тешкоћама и аутизмом у различите токове друштва. Поред тога, пружају различите услуге социјалне заштите. Удружење броји више од 50 корисника од 2 до 45 година. Редовне активности чланова и чланица удружења који нису корисници услуге Становање уз подршку, као што су спортске и музичке радионице, учешће у различитим пројектима из области  културе, спорта, здравства, радног ангажовања, рекреације, током вандредног стања су биле обустављене. Међутим, координатори и асистенти су редовно били у контактима са свим корисницима са којима су размењивали информације на свакодневном нивоу, делили искуства и савете.

Након изазовног периода, у којем је свима требало више стрпљења и позитивних мисли, од 1. јуна Радни центар удружења наставио је са радом, где ће се чланови и чланице удружења „На пола пута“, који живе у својим породицама, поново дружити и учествовати у новим креативним подухватима.

Како су поједине корисницe услуге доживелe период изолације, погледајте у видеу, који смо снимили уз помоћ апликације zoom.

 

Прилог је настао у оквиру пројектаМЛАДИ: Савез за медијску писменост и догитални значај”  који спроводи Media Diversity Institute у сарадњи са Локал Пресом, Кровном Организацијом Младих Србије, Институтом за медије и различитости – Западни Балкан и Новим Магазином. Пројекат су подржале Делегација Европске Уније у Србији и Амбасада САД у Београду.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: