Наслеђе на продају

Уместо да буде музеј, зграда култне фабрике сијалице „Тесла“ Панчево срушена

Из Иницијативе Одбранимо Теслу упозоравају да је пројектом предвиђена сеча најмање два платана

Пре десетак дана на друштвеним мрежама појавиле су се фотографије рушења некадашње фабрике сијалице „Тесла“, панчевачког бренда и једне од две фабрике сијалице у СФРЈ. Део комплекса бивше фабрике, у којој су се налазиле производна хала, зграда развоја, магацин, претворен је у кинески тржни центар, а сада је почело рушење и других објеката. Грађевинска табла је накнадно постављена, и открива да је инвеститор JCG doo из Земуна, извођач радова Monting group SP doo из Лознице, а пројектант ARTING doo из Краљева. Радови су почели 5. новембра, а завршетак је планиран за 31. јул 2021. године. Дозволу за градњу је издао Град Панчево, 16. септембра, за пословни објекат за трговину на мало.

Грађевинска табла, фото: Иницијатва Одбранимо Теслу

Активисти и активисткиње Иницијативе Одбранимо Теслу, претходних недеља бавили су се овом темом, и имају неколико запажања. Постављају питање да ли треба и да ли је урађена ремедијација земљишта, јер је познато да се у производном процесу фабрике користила жива и друге опасне материје? Бивши запослени, како кажу, изражавају сумњу да је велика могућност да је земљиште затровано живом и да је и даље има у каналима и одводима.

„Да ли је урађено испитивање земљишта и одвода из фабрике? То је питање на које ћемо покушати да добијемо одговор. Где ће сав тај грађевински материјал одложити након рушења и који је вероватно контаминиран? Ако није било озбиљног приступа изради грађевинске табле, какав приступ да очекујемо око могућег заостатка опасних материја из круга фабрике? Да ли ће становници Тесле и будући корисници тржног центра бити безбедни? Да ли ће воде и земљиште такође бити безбедни употребом новог објекта?“, нека су од питања које постављају из Иницијативе Одбранимо Теслу, још без одговора.

Они су протумачили и урбанистички пројекат за поменути нови објекат, усвојен 6. фебруара ове године, за који је пројектован нови колски приступ на свега 34 метара од постојећег.

„Што значи да је преко пута аутобуске станице и да на јако кратком потезу постоје већ три раскрснице. Новим колским приступом у Улици Милоша Обреновића ће се додатно отежати функционисање саобраћаја који је иначе већ сада преоптерећен. На пример, у време шпица на раскрсницама се чека и до седам-осам минута, како би могло да се прође кроз саобраћајни ‘чеп'“.

Тумачење урбанистичког пројекта, Иницијатва Одбранимо Теслу

Такође, осврнули су се како кажу и на неодговорност и непрофесионализам урбанисткиње Tамаре В. Тасић, која израдила овај пројекат и институција који су тако нешто дозволиле. У овом случају ЈП Урбанизам”.

„Наиме, нови колски приступ захтева и сечу два велика стабла платана и врло вероватно и трећег, који је јако близу новопројектованог ивичњака. Сама урбанисткиња је могла да помери колски приступ за један метар, како се не би угрозило треће стабло. Уједно и саме институције које су радиле ревизију овог пројекта могле су да захтевају исто или да инсистирају на коришћење постојећег колског приступа, где би се сачувала сва стабла“, оцењују у Иницијативи.

Ово све показује, сматрају они, да када се појави било који инвеститор са мало већим новцем, наше институције и свих који раде у њима ће да кажу:  Да, господару. Врло смо понизни и лојалне слуге који ће користити порез свих обичних смртника у Вашу корист и уопште нас не занима јавни интерес становника”.

Додају да је било потребно уредити девастирани објекат, који је годинама био запуштен, и на изволите, због чега је украдена и биста Николе Тесле, која се налазила у дворишту.

„Град је могао да покаже мало интереса и да од најстарије фабрика сијалица на Балкану са богатом историјом направи музеј или други комбиновани културно-уметнички и научни центар који је преко потребан овом граду и околини“, сматрају наши саговорници.

Угрожени платани, фото: Иницијатва Одбранимо Теслу

Дошли су, како кажу и до сазнања да је Завод за заштиту споменика културе Панчево, покушао да дође у посед бисте Николе Тесле, али власници парцела нису могли да се договоре коме припада биста. Док је то трајало, биста је нестала. Сумњају да је вероватно претопљена у сировине, и још ко зна колико је вредних реквизита, инструмента, пројеката нестало на исти начин.

„Овакво опхођење према културном, историјском, научном и другом наслеђу ће нас претворити у једну безличну масу неких људи без икаквог индетитета. Ово је само један од разлога зашто се ми из Иницијативе боримо. Не желимо да јединствено насеље попут нашег да униште“, упозоравају из Иницијативе.

Иницијатива Одбранимо Теслу позива све грађане и грађанке, да им се активно прикључе у борби против оваквог немара, непрофесионализма и кратковидости градских институција и инвеститора.

http://www.odbranimoteslu.info/
https://www.facebook.com/groups/316597049530130
https://twitter.com/TPancevo
https://www.instagram.com/tesla.pancevo/

Фабрика сијалица „Тесла“ Панчево је основана 1931. године, а у стечај је отишла 2011. године. Препознатљива и ван граница СФРЈ, основана је, како пише Бранислав Оморац, под називом Тесла – прва југословенска Индустрија сијалица и металотехничких израђевина“. Оснивач и власник био је Јаша Алкалај, трговац из Београда. Две године касније докапитализована је, па је основано Акционарско друштво под називом Фабрика сијалица „Тесла“. После рата је после рата национализована и пресељена у објекат који је познат као Фабрика „Тесла“ крајем 1952. године. Од 1. јула 2011. године, фабрика је отишла у стечај, а 115 радника остало је без посла. Само десеторо радника је привремено остало како би се пописала имовина предузећа. Почетком септембра 2013. стечајни управник предузећа огласио је продају покретне и непокретне имовине.

Посечено стабло у кругу фабрике, фото: Иницијатва Одбранимо Теслу
Рушење фабрике сијалица, фото: Иницијатва Одбранимо Теслу

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: