Министар Горан Триван обишао локацију фирме Еко 21

Уклоњено 260 тона опасног отпада на Новосељанском путу, још толико ускладиштено у Баваништу

Последња транша од 260 тона опасног отпада, који је био нелегално ускладиштен на Новосељанском путу у Панчеву, уклоњена је јуче, 13. децембра, а локацију је обишао Горан Триван, министар за заштиту животне средине. Деведесет одсто отпада је органског порекал (нафта, нафтни деривати), и он ће бити третиран у змељи, док ће 10 одсто хемијског опасног отпада бити уништено у иностранству.

Нелегалан отпад је пронађен у марту ове године, на плацу фирме „Еко 21″, а према речима министра на том месту стајао је више од годину дана. Министар је рекао је да је урађен огроман посао уз поштовање свих процедура које су прописане законом, што је и разлог за вишемечечно уклањање отпада. Свака уклоњена тона отпада коштала је државу око 1.000 евра.

Он је нагласио да је правовременом реакцијом надлежних служби, спречена контаминација земљишта и еколошка катастрофа, али да закопаног опасног отпада има у целој Србији.

Закопано је на хиљаде тона отпада, и то је један од разлога због чега смо као народ болесни јер имамо затровано земљиште, оценио је Триван.

Саветник министра Слободан Тошовић рекао је да је од 260 тона уклоњеног отпада 90 одсто било опасан отпад, од чега око 10 посто хемијски, који ће бити извезен из Србије.

„Отпад није био закопан у земљу, тако да није дошло до контаминације земљишта, и нема бојазни за угроженост водотокова“, рекао је Тошовић.

Против власника Еко 21 поднета је кривична пријава због незаконитог складиштења опасног отпада. Процес води Основно јавно тужилаштво у Панчеву, а власник фирме је у бекству.

На питање новинара да ли се зна коме је припадао складиштени отпад, Триван је рекао да ће то утврдити истрага, али да се претпоставља ко би то могао бити.

На панчевачкој територији опасног отпада има још. У Алибунару ових дана биће уклоњено 44 тоне, и 22 тона у Баваништу, изван циглане.

У Циглани има још 250 тона опасног отпада, углавном хемијског састава. То ће према речима представника Министарства заштите животне средине бити  јако деликатан и опасан посао, који ће ускоро почети.

Присутнима се обратио и Саша Павлов, градоначелник Града Панчева. Он је подсетио је наш град еколошки једна од најсензибилнијих средина, а нелегално лагареовање опасног отпада назвао је геноцидом над екологијом. Захвалио је Влади, Министарству и надлежим органима на правовременој реакцији, и истако да се локална самоуправа свакодневно бори за одрживу животну средину. Навео је да је Град ради на изградњи Потамишког колектора, чишћењу дивљих депонија, третману отпада на регионалној депонији, те да су фабрике Јужне зоне кроз велика улагања дошле до побољшања стања животне средине.

EKO 21

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: