Ухапшени осумњичени за пребијање фоторепортера ,,Панчевца“

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву ухапсили су С. K. (1977) из овог града због постојања основа сумње да је извршио кривично дело угрожавање сигурности, као и Г. К. (2004) из Панчева, осумњиченог за кривично дело тешка телесна повреда.

С. К. се сумњичи да је јуче насилно извукао из возила седамдесетогодишњег фоторепортера, а потом му узео меморијску картицу из фото-апарата, док му је Г. К., како се сумња, задао неколико удараца и нанео му тешке телесне повреде.

Фоторепортер је претходно фотографисао тезгу са цвећем и потом је дошло до расправе са продавачицом која је у сродству са осумњиченима.

С. К. и Г. К. је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву у Панчеву.

Реч је о фоторепортеру листа Панчевац Милану Шупици, који је нападнут у четвртак, 4. маја, након што је  је фотографисао цвеће у импровизованој продавници на путу за Панчево. Продавачица га је питала зашто фотографише, након чега је Шупица извадио новинарску легитимацију.

Наставио је аутом даље, а када се зауставио тројица непознатих нападача извукли су фото-репортера из кола и прво му претили вербално и поцепали торбу у којој је био фотоапарат. Затим је Шупица добио неколико удараца у груди, а када је хтео да позове полицију отет му је телефон из руке, извађена картица из фотоапарата и, уз претње нападачи су бацили телефон и фотоапарат назад у ауто, док су картицу са снимљеним материјалом из фотоапарата понели са собом.

Догађај је пријављен полицији и поднета је кривична пријава за наношење лакших телесних повреда и крађу имовине током обављања професионалне дужности.

Из Независног удружења новинара Србије (НУНС) поручују да су овакви напади на медијске раднике недопустиви. Председник НУНС-а Жељко Бодрожић каже да је напад на колегу последица непријатељске климе која се ствара према новинарима и медијским радницима.

,,Овај напад још је један доказ у каквом непријатељском и опасном амбијенту делају медији у Србији.”, закључује Бодрожић.

Мрежа Safe Journalist, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије је осудила нападе на медијске раднике и позива надлежне да адекватно казне починиоце.

Ова мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају. Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Редакција, НУНС

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: