Локални новинари за истим столом после три деценије

Удруживањем до бољих услова за рад

Лош положај новинара и новинарки, проблематични конкурси за суфинансирање медијских садржаја, притисци на медије и све чешће кршење етичких и професиналних норми, теме су које су после 30 година окупиле локалне новинаре за истим столом на округлом столу под називом „Новинарство у Панчеву данас”, одржаном у понедељак, 20. новембра.

Симболично скуп је организован у Улици Браће Јовановића 24, на месту где се некада налазила штампарија браће Јовановић.

У раду округлог стола учествовало је једанаест новинара и новинарки – дописници Радио-телевизије Србије и листа „Политика”, колегинице из листова „Либертатеа” и „Панчевац”, колеге и колегинице из портала www.013info.rs, www.pancevo.online, www.panpress.rs и www.pancevo.city, док се представници и представнице шест редакција иако су позвани нису појавили – дописништво Радио-телевизије Војводине, Радио Панчево, Старчевачке новине, Телевизија Панчево, и портала www.juznibanat.rs i www.pancevo.mojkraj.rs. Састанку су, поред учесника, присуствовали и други новинари и новинарке као посматрачи.

Састанак су модерирали Љиљана Спасић, извршна директорка НВО Грађанска акција Панчево, и Мирослав Тодоровић, председник УГ Омнибус, удружења која су и организовала округли сто.

На скупу се разговарало о томе на које све потешкоће новинари и новинарке наилазе у обављању свог посла, а донети су и одређени закључци. Сви присутни су се сложили са идејом коју је изнео Горан Јовичић, дописник РТС-а о оснивању Удружење новинара Панчева, како би се лакше решавали и превазилазили изазови са којима су медији суочени.

Неколико предлога за сарадњу дао је и Ненад Живковић, дугогодишњи новинар и представник сајта pancevo.city. Он је предложио заједничке акције и објављивање текстова о важним друштвеним темама и појавама, у свим медијима истог дана, као и размену банера, која ипак није наишла на подршку колеге Александра Стојковића, из портала 013инфо.

Посебан фокус, према мишљењу учесника и учесница скупа, треба да буде на конкурсном финансирању медија који је и у нашој локалној самоуправи обесмишњен.

Да ли ће и какве међу медијама у локалу бити, остаје да се види након наредног састанка који је заказан за крај децембра. Скуп ће овај пут организовати сајт pancevo.city.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: