Одржан други Дечји сајам превенције трговине људима

Учење о ризичним ситуацијама уз Мишу и Машу

Сајам су посетили предшколци из пет вртића и једне основне школе

Током два дана, у понедељак и уторак, 24. и 25. априла, у вртићу „Петар Пан“ на Миси одржан је други Дечији Сајам превенције трговине људима. Манифестацију организује Тим за борбу против трговине људима Теренске јединице Црвеног крста Панчево, уз подршку локалног Координационог тима за борбу против трговине људима града Панчева и у сарадњи са Предшколском установом „Дечја радост“ Панчево.

Сајам су посетили предшколци из пет вртића – „Бамби“, „Славуј“, „Лане“, „Бајка“, „Петар Пан“ (укупно 15 група) и ђаци ОШ „Васа Живковић“, а укупно је око 200 малишана учествовало у различитим активностима и игрицима осмишљеним управо за ову прилику.

Деца су се кроз низ различитих штандова са разноликим дидактичким материјалима, кроз игру и дружење са Мишом и Машом, главним протагонистима Програма превенције трговине људима Црвеног крста Србије, упознали са потенцијалним ризичним ситуацијама, и адекватним мерама опреза. На тај начин малишанима је кроз игру приближена ова веома битна тема.

Шест ризичних ситуација у којима свако дете може да се нађе приказано је кроз различите игре – велике магнетне слагалице, бојанке, друштвену игру „1, 2, 3…На путу до школе“, у реалној величини, коју су нека деца желела да одиграју и по неколико пута, одговарајући на питања о ризичним ситуацијама.

„Најзанимљивије ми је било када сам бацала коцку и одговарала на питања. Научила сам да не треба да улазим у туђа кола, да не треба да узимам слаткише од непознатих људи и да не причам са непознатим људима“, рекла је седмогодишња Маја.

„Свиделе су ми се бојанке и Миша и Маша. Они су добри, слушају и помажу једни другима. Научио сам да не треба отворити врата непозантима, и узимати слаткише од непознатих особа“, каже предшколац Никола.

  

Цертификовани едукатори Црвеног крста Србије, чланови Тима за борбу против трговине људима Теренске јединице Црвеног крста Панчево су у сваком тренутку били уз децу, да их усмере, објасне правила, помогну у решавању одређених активности, али и укажу на потенцијалне опасности и адекватне мере опреза.

Према речима Весне Чанковић, васпитачице у вртићу „Петар Пан“ и руководитељке Тима за превенцију деце од злостављање и занемаривања ПУ „Дечја радост“, међу децом је владало задовољство.

„Причали су о томе, активирали знање и научили нове ствари. Веома је важно да деца науче да адекватно одреагују у неким непријатним ситуацијама у којима могу да се нађу. Са поласком у школу они су све мање под надзором одраслих особа, и због тога нам се чинило да су предшколци добра публика. Када говоримо о овој теми, неопходно је и подршка родитеља, што значи да би они требало да разговарају са децом о потенцијалним ризичним ситуацијама“, рекла је Весна Чанковић.

Вртић „Петар Пан“ је прошле године организовао две трибине за родитеље са темом трговине људима, а ове године су с обзиром на то да имају и адекаватан простор, добили позив од Црвеног крста Панчево да се Сајам одрже у својим просторијама.

Прошле године манифестација је одржана у дворани „Аполо“, а искуства са оба Сајма су позитивна. Како је рекао Сава Веселиновић, координатор организационог тима Дечјег сајма превенције трговине људима, показало се да је коришћени метод едукације веома добар.

 

„Посебно је важна вршњачка едукација јер млади едукатори прилазе деци и покушавају да им на њима разумљив начин приближе ризичну ситуацију и мере опреза. Деца су након сваког пређеног штанда добијала налепнице и када би их скупили све, добијали су награду за свој труд. Штандови су им били врло интересантни, па су у неким радионицама учествовали и по више пута“, наводи Сава Веселиновић.

Он је додао да је у плану организовање и јесењег Дечјег сајма превенције трговине људима, који би требао да буде одржан 18. октобра, када се обележава Европски дан борбе против трговине људима, који ће обухватити друге вртиће.

Такође, постоји идеја за организацију едукације за васпитаче ПУ„Дечја радост“ , а касније и родитеље на тему трговине људима.

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: