Трибина Грађанаксе акције Панчево

У Србији нема демократских институција

Државни медији се финансирају кроз намештене конкурсе, а независни се гасе због финансијске неодрживости

Урушавање медија, функционисање партијске државе, проблеми у раду заштитника грађана, недодирљивост институција, али и контраверзно именовање Братислава Гашића за директора Безбедносно-информативне агенције, биле су неке од тема којима су се бавили учесници на трибини у среду, 23. маја, у Кафе клубу „Купе“. Скуп најављен као представљање сајта „Пешчаник“ организовала је Грађнска акција Панчево.

Пред малобројном публиком говорили су Светлана Лукић, уредница сајта „Пешчаник”, Тања Максић, новинарка БИРН-а, Милош Јанковић, в. д. заштитника грађана, Немања Ненадић, , директор „Транспарентности Србија“ и Недим Сејдиновић председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ).

Присутни су оценили да у Србији још нису изграђене демократске институције, и да је постављање партијског човека који притом нема ни потребне компетенције на место БИА још један у низу доказа Србија има ауторитарног вођу и партијску државу.

Они су истакли да је стање у друштву веома лоше, и да је једна од ретких институција која истрајава у свом раду Канцеларија заштитника грађана. Аутори из „Пешчаника” су са још шездесетак организација потписали иницијативу да парламент изабере Милоша Јанковића на место Саше Јанковића.

Учесници трибине сложили су се да су медији под контролом државе, те да се државни медији финансирају кроз намештене конкурсе, а независни се гасе због финансијске неодрживости.

Скренута је пажња да се Годишњи извештај заштитника грађана не усваја већ три године, и да се проблеми који се помињу у њему пресликавају из године у годину јер се не решавају. За десет година Заштитнику се обратило око 150.000 људи, а грађани се најчешће жале на јавну управу. Посебно су угрожене особе са инвалидитетом, али и обични грађани које мучи сиромаштво и правна несигурност.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: