Учинак инспекције и Прекршајног суда

У Панчеву казне због непоштовања радног времена кафића и неношења маски

Током октобра, Секретаријат за инспекцијске послове у Панчеву, изрекао је девет прекршајних налога против власника угоститељских објеката због непоштовања радног времена. На седници Скупштине града одржаној 25. септембра, усвојена је измена и допуна Одлуке о о радном времену угоститељских, трговинских и занатских објеката на територији града Панчева, како би се санкције из те одлуке односиле и на уредбе које је доносила Влада Србије, и наредбе које је доносио Градски штаб за ванредне ситуације, у вези са изменом радног времена због заразе вирусом Ковид-19, које раније нису садржале казнене одредбе.

У Прекршајном суду у Панчеву, током октобра вођено је укупно 18 поступака, који су покренути због кршења одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести, а тицали су се неношења заштитих маски. Поступке је покренула Санитарна инспекција Панчево. Како су нас обавестили из Прекршајног суда, то су били једини поступци који су се водили због непоштовања мера за сузбијње пандемије вируса Ковид-19.

Иначе, изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, које припрема радна група Владе Србије, биће прописано да и комунална милиција и комунална инспекција могу да издају прекршајне налоге за непоштовање прописаних мера за спречавање ширења вируса корона.

Они ће контролисати да ли грађани и грађанке носе маске и одржавају растојање у затвореним просторима и на отвореном, што је до сада било у надлежности санитарне инспекције. За неношење маске на прописаним местима, казна је 5.000 динара, која уколико се плати у року од осам дана, се умањује за пола.

Прекршајним налогом ће бити санкционисана и правна лица, предузетници и угоститељски објекти, због непоштовања мера које се односе на њих – попут размака између столова, непостојања дезинфекционих средстава, или корона редара… За њих су предвиђене више казне.

Иако је најављено да би се измене Закона могле усвојити већ на наредној седници Скупштине Србије, у уторак, 10. новембра, на дневном реду објављеном на сајту Народне скупштине, ипак нема ове тачке.

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: