Недеља поноса-недеља толеранације

„У Граду Панчеву припадници ЛГБТ популације без поверења у систем“

Подршка и помоћ од полицијских службеника и чланова и чланица Локалне мреже за превенцију дискриминације

Oд 11. до 17. септембра обележена је Недеља поноса, а обухватила је више од 50 догађаја, укључујући Међународну конференцију о злочинима из мржње и говору мржње, Прајд форум, изложбе, позоришне представе, филмске пројекције, јавне дискусије, предавања и журке. Биће завршена шетњом од Цветног трга до Трга Републике, која ће бити одржана данас, 17. септембра.

Према резултатима извештаја „Бити ЛГБТ у Србији“, који је део регионалног пројекта Програма Уједињених нација за развој (УНДП), постоје озбиљни помаци и напори државе да се побољша положај ЛГБТ особа у Србији, али су они и даље једна од најугорженијих група у друштву.

Извршна директорка Савеза за једнака права Драгана Тодоровић истакла је да у Србији постоји доста добро законодавство, али да ти закони морају да се примењују да би имали смисла, јер за инстутције око 90 одсто проблема остане непримећено.

Између закона и стварне ситуације на терену велики је јаз. Истраживања из 2015. и 2017. године показују алармантну ситуацију која као да се погоршава. Чак 60 до 70 одсто људи мисли да је хомосексуланост болест, 30 одсто ЛГБТ особа је доживело насиље, а 60 одсто је дискриминисано. Зато треба радити на мењању свести и културе друштва“ нагласила је она.

И у Граду Панчеву ЛГБТ особе су стигматизоване, а велики проблем је што припадници те заједнице немају поверење у систем.

„Они нису сигурни да ће уколико се обрате систему наићи на прави одговор. Немају мотив да се јавно и декларишу, односно да се понашају на јавном месту према личном осећају, а да не то не буде кажњено насиљем, говором мржње“, оценила је за наш портал Милица Тодоровић,  председница Савета за родну равноправност Скупштине Града Панчева.

Од прошле године ЛГБТ особе у Граду Панчеву добиле су помоћ и подршку од локалне самоуправе, градских институција и невладиних организација. У Панчеву је прошле године потписан меморандум о сарадњи на спречавању дискриминације ЛГБТ особа и основана је локална мрежа за превенцију дискриминације ЛГБТ популације у Панчеву.

Њу чине: Град Панчево, Полицијска управа, Више јавно тужилаштво у Панчеву, Основно јавно тужилаштво у Панчеву, Национална служба за запошљавање филијала Панчево, Центар за социјални рад Града Панчева, Дом здравља Града Панчева, Дом за децу „Споменак“ Панчево, Заштитник грађана Града Панчева, Црвени крст Панчево, Женска мировна група Панчево, Удружење Нова+ и Савет за родну равноправност Скупштине Града, који у име Града координира Локалном мрежом.

Уколико се осете дискриминисаним или ако сматрају да им је неко право угрожено припадници ЛГБТ популације се могу обратити полицијским службеницима који су додатно обучени и сензибилисани за рад и подршку ЛГБТ популацији, у Саветовалишту за безбедност – кући безбедности, као и у Полицијској управи Панчево.

Поред тога могу се обратити сваком члану или чланици Локалне мреже за превенцију дискриминације ЛГБТ популације чији се контакти налазе на сајту www.savetzarodnuravnopravnost.rs.

Како смо сазнали од Милице Тодоровић, на територији Града Панчева и јужног Баната до сада није било пријава за дискриминацију или насилничко понашање, што према речима наше саговорнице не значи да таквих случајева нема, већ може да показује да ЛГБТ особе немају поверења у систем.

Документ који ће такође бити основа за подршку ЛГБТ особе је Акциони план Града Панчева за превенцију и заштиту од дискриминације од 2017. до 2018. године, чија је израда при крају, а очекује се да буде усвојен до краја године.

„Идеја нам је да превентивно делујемо и да кроз развијање свести, и заговарање дамо подршку лицима које трпе дискриминацију. У оквиру Акционог плана планирали смо одређене активности, за које ће бити издвојен новац из буџета“, објашњава Милица Тодоровић.

Званична статитиска о броју припадника ЛГБТ особа не постоји. У Панчеву не постоји ни невладина организација која окупља ту популацију, али им подршку дају две организације – Нова+ и ЖМИГ.

 

 

Танјуг, Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: