Акција новинара, удружења и организација цивилног друштва у борби за слободу медија

У четвртак, 28. септембра, у подне против медијског мрака

„Гашење Врањских и штрајк глађу њиховог власника и главног и одговорног уредника Вукашина Обрадовића – симболи ситуације у којој се налази огромна већина других независних медија у Србији, као и слобода медија у целини“

Више медија, новинарских удружења, новинара и организација цивилног друштва покренуло је заједничку акцију у знак подршке недавно угашеним Врањским новинама и борби за слободу медија у Србији.

Чланови иницијативе позвали су медије, портале, веб стране организација, друштвене мреже грађана да у четвртак, 28. септембра, у подне замраче екране или да током тог дана обележе своја штампана издања црним знаком који симболизира, како се наводи, „медијски мрак са којим се већ годинама суочавамо у Србији“.

Како су организатори навели, одлука о заједничкој акцији донета је у петак, 22. септембра, у „недељи у којој су кулминирали напади на слободу медија и интегритет и егзистенцију независних новинара“.

„У само једном дану угашене су Врањске, догодили су се напади на истраживачког новинара КРИК од партије на власти, а новинарке су поново биле мета напада на насловној страни листа Информер“, пише у саопштењу.

Оцењује се да су гашење Врањских и штрајк глађу њиховог власника и главног и одговорног уредника Вукашина Обрадовића „симболи ситуације у којој се налази огромна већина других независних медија у Србији, као и слобода медија у целини“.

„Ова група представља и одговор градјана Србије на константно урушавање слободе медија и изражавања, на националном и локалном нивоу. Група ће организовати заједничке акције у борби за Врањске и слободу медија и изражавања, а информисаће и домаћу и медјународну јавност о кршењу слободе медија у Србији“, стоји у саопштењу.

Група је позвала заинтересоване медије, организације и појединце да се прикључе заједничкој акцији путем мејла [email protected].

Чланови иницијативне групе су Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ), Асоцијација медија, Асоцијација онлине медија, Београдски центар за људска права, Балканска истраживачка новинарска мрежа (БИРН), Биро за друштвена истраживања, Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), Центар за практичну политику, ЦРТА.

У акцији учествују и дневни лист Данас, Фондација Славко Ћурувија, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права, Јужне вести, Комитет права за људска права (ЈУКОМ), Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК), Кућа људских права, Локал Прес Асоцијација локалних и независних медија, Медиа и реформ центар Ниш.

Међу покретачима акције су и недељници Кикиндске, Нови магазин и Време, Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пешчаник и Транспарентност Србија.

Бета

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: