Због најављеног стечаја

Штрајк радника Азотаре, састанак са Бајатовићем

Радници Азотаре од јутрос штрајкују у кругу фабрике, а на састанак са њиховим представницима и руководством те фабрике дошао је директор Србијагаса Душан Бајатовић. Он пре састанка није желео да даје изјаве, рекавши само да је Србијагас већински власник Азотаре. Очекује се долазак других чланова владине радне групе која се бави овим питањем.

Једна од највећих фабрика азотних ђубрива и азотних једињења у региону, панчевачка Азотара, одлази у стечај. То је током прошле недеље, јавности саопштио ресорни министар Александар Антић, због – како је навео – презадужености фабрике. Он је најавио да ће по завршетку стечајног поступка, фабрика бити понуђена на продају. Коме и како – није познато.

Дугови ХИП Азотаре су се из године у годину само гомилали. Они у овом тренутку износе око 200 милиона евра, што је дупло више од вредности целокупне имовине, која је процењена на око 100 милиона евра. Деведесет одсто дуговања фабрике је према ЈП Србијагас.

Ипак, Азотара запошљава око хиљаду радника, који се оштро противе стечају.

Бајатовић уочи састанка није желео да даје изјаве медијима, али је рекао да је Србијагас већински власник Азотаре, и да је до огромних дуговања дошло и због неуспешне приватизације, али и из других разлога.

Најавио је да ће се након састанка обратити и медијима и радницима.

Они од 7х штрајкују у кругу фабрике, а окупило се око 500 њих, јавља репортерка Н1. Део окупљених извиждао је директора Азотаре по доласку.

Кажу да их је вест посебно изненадила, јер је Азотара пословала добро од почетка године, и да су сматрали да је то добар знак. Додају да је стечај изнуђено решење.

„Свима је јасно, наш власник већински Србијагас, од 85 до 90 одсто, а наша највећа дуговања су за природни гас који добијамо од Србијагаса, и мало је необично да власник сам тера своју фирму у стечај и ту мора да реагује Влада“, каже за Н1 радник Азотаре Лазар Богосављев.

Опширније на линку.

Н1

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: