Округли сто поводом Међународног дана социјалне правде, 20. фебруара

Стојиљковић: држава је Суперхик – отима сиромашнима да би богати били још богатији

Чедомир Чупић – нема живота без социјалне правде

Уместо да узима богатима и даје сиромашнима, држава је у последњих 30 година постала нека врста Суперхика (лик из стрипа „Алан Форд“), јер узима сиромашнима како би богати били још богатији, оценио је данас председник Уједињених гранских синдиката (УГС) „Независност“ Зоран Стојиљковић.

Отварајући округли сто „Има ли социјалне правде у Србији“ поводом 20. фебруара, Међународног дана социјалне правде, Стојиљковић је казао да су истраживања Међунродног монетарног фонда (ММФ) показала да је повећање друштвених неједнакости повезано с маргинализацијом синдиката.

Има добре и лоше неједнакости, добра је она која друштво вуче напред, док је лоша она која цементира стечене позиције и спречава промене. Оно што је сигурно, то је да се синдикати враћају“, казао је Стојиљковић на скупу у београдском Медија центру.

Професор Факултета политичких наука Вукашин Павловић оценио је да без прихватљиве дистрибуције правде нема добро уређеног друштва.

„Прерасподела богатства и моћи, обнављање поверења у друштвени ангажман грађана, како политички тако и цивилни, представљају битна питања поимања правде данас обзиром да постоје озбиљни проблеми у легитимизацији позног капитализма“, истакао је Павловић.

Он је додао да су највеће жртве савремених друштвених неправди млади који немају могућност запошљавања, запослени али и старије генерације које су под ударом смањења пензија и издржавања младих незапослених генерација.

По речима професора београдског Факултета политичких наука Чедомира Чупића, нема живота без социјалне правде.

„Увек сам се чудио концепцијама и идеологијама које, инсистирајући на развоју, забораве на човека. Да би у данашњој Србији 500.000 или 600.000 људи могло да живи дивно, ми остали бисмо требали да нестанемо“, рекао је Чупић.

Генерална скупштина УН прогласила је 20. фебруар за Међународни дан социјалне правде на заседању одржаном 2007, а обележавање тог датума почело је 2009.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress