У сусрет новом циклусу предавања у оквиру пројекта удружења „Посети Панчево“

„Сто фотографија за 100 минута”: Путујте кроз време и упознајте свој град

На сваком од осам предавања било је око 200 људи, и приказано око 100 фотографија, као и видео записи старог Панчева

Захваљјујући удружењу грађана „Посети Панчево“ Панчеваци и Панчевке ће и ове године имати прилику да путују кроз време и да сазнају занимљивости о историји, култури, традицији града у којем живе. Након две успешне сезоне пројекат „Сто фотографија за 100 минута“, биће реализован и у 2017. години, у сарадњи са Историјским архивом и Народним музејом Панчево, током априла, сваког уторка у 19 сати.

За разлику од ранијих година, када су се предавања одржавала у дворани „Аполо“, овог априла дружење ће бити организовано у Народном музеју Панчево због тога што удружење „Посети Панчево“, није успело да добије на коришћење јавни градски простор.

„Ове године нисмо добили простор Дома омладине од стране Марије Јевић, која дужи просторе те установе културе. Захваљујући људима из Народног музеја успели смо да организујемо предавања како не би остали дужни нашим суграђанима, који су са нестрпљењем чекали наставак пројекта и приче о Панчеву“, каже за наш портал Живана Крејић, организаторка догађаја.

Све је почело 2013. године када је наша суграђанка Живана Крејић, одлучила да организује обиласке Панчева током којих су испричане интересантне приче о граду из области културе и историје. Водич на турама био је Ненад Живковић, новинар и одличан познавалац историје града. Основано је удружење грађана „Посети Панчево“, а ускоро реализована и идеја о организовању предавања у затвореном простору, у априлу 2015. године.

Да је у питању занимљив и вредан пројекат доказују и бројке- на сваком од осам предавања било је око 200 људи, а на сваком дружењу приказано је око 100 фотографија старог Панчева, као и видео записаи Панчева и околине насталих током друге половине 20. века, које до сада нису виђене. Већина њих су фотографије из приватних архива, и све је више људи који желе да учествују и допринесу пројекту „Сто фотографија за 100 минута“.

„Група наших сарадника се шири. Људи нас контактирају преко имјела, телефоном, преко фејсбука и нуде нам своје фотографије из детињства, младости, деле са нама сећања. Има заиста много вредних материјала, тако смо на пример имали фотографију постављања споменика Лане испред Привредне банке и клесање Белих медведа“, прича Живана Крејић.

Она каже да је су припреме за предавања изузетно напорне и да истраживања трају по годину дана. Труде се да истражују теме о којима се не зна много, а грађу откривају у Историјском архиву, програмском архиву РТС-а, Народном музеју.

Приче о култури и традицији највише инетерсују старије суграђане, али на предавањима су присутни и средњошколци и студенти. Највећа вредност трибина је према речима Ненада Живковића, рађање нових пријатељстава и зближавање људи.

„Људи осете неку врсту повезаности између себе, и на тај начин се зближавају, спријатељују. На нашим предавањима влада једна лепа енергија и ми смо презадовољни атмосфером и посетом трибинама“, прича Живковић.

До сада посетиоци су имали прилику да путују кроз време кроз виртуелне обиласке Панчева, да сазнају где су Панчевци и Панчевке путовали некад, а ко је долазио у наш град, како је 60-тих година изгледао маркетинг у граду, какви су били плакати, о чему се причало у кафанама, те како се пило пиво у граду са првом пиваром на Балкану…

Ове године 4. априла, нови циклус предавања отвара Ивана Спасовић, историчарка САНУ, која ће  говорити о животу и раду знамените Панчевке др Марије Прите.

Затим 11. априла следи предавање о Пољопривредно – индустријској изложби из 1905. године, одржаној у Народној башти, која је окупила чак 100.000 посетилаца.

Трећа трибина, 18. априла биће посвећена траговима прошлости, а последње дружење, 25. априла провешће посетиоце кроз 1972. годину.

За све љубитеље свог града, поштоваоце његове културе, традиције и наслеђа лепа вест је да ће након предавања бити још прилика за дружење и учење о свом граду. Већ у септембру, поводом Међународног дана туризма у Панчеву, као и прошле године, биће организовани бесплатни турнистички обиласци града. Прошле године наш град је био једини у Србији који је обележио тај празник и захваљујући удружењу „Посети Панчево“ као такав уцртан на светску туристичку мапу.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: