Како Никола чува историју Панчева

Стари називи улица, мапе и фотографије на једном месту

Посебно интересантне су непостојеће улице

У садашњем тренутку који живимо где царују интерес, егоизам и моћ, заиста је тешко појмити да постоји особа која нешто креативно и лепо ради из љубави за своју заједницу, свој град. И само из љубави. Без новца. Са емоцијама. На срећу свих Панчевки и Панчеваца, један такав младић живи у нашем граду и несебично дарује својој заједници своју енергију, идеје. И то све због тога што воли свој град.

Причамо о Николи Ђорђевићу, апсолвенту Саобраћајног факултета у Београду, ђаку генерације у Електротехничкој школи „Никола Тесла“, који је недавно покренуо сајт www.ulicepanceva.in.rs са списком свих улица и тргова у Панчеву.

На сајту је представљено свих 381 улица Панчева, а може се наћи још интересантних ствари, као што је поређење старих и нових фотографија. Сајт је богат мапама, историјским и интерактивним. Идеја је како каже Никола, да буду доступне све промене које се тичу улица, тргова од 1855. године, али и старе и нове фотографије важних објеката и занимљивих места у Панчеву. Посебно интересантна рубрика суграђанима и суграђанкама је, како каже Никола, поређење старих и нових фотографија Панчева.

А све је почело још 2011. године, када се наш саговорник заинтересовао за мењање дигиталних мапа, прво google, па затим yandex мапа.

„Додавао сам називе улица, тргова, знаменитости у мапе, и тако сам почео и детаљније да гледам свој град. 6. септембра 2013. године сам куипо свеску у којој сам хтео да направим списак улица. Полазна тачка ми је била књига Димитрија Ранкова `Улице и тргови Панчева` из 1982. године и идеја ми је била да моја књига буде наставак те приче, да је унапредим са новим подацима. У принципу сам то и успео, али у дигиталном облику. Сајт Улице Панчева је симболично пуштен у етар 6. септембра ове године“, прича Никола Ђорђевић.

Фото: www.ulicepanceva.in.rs

Прикупљање грађе и података трајало је годинама, а од почетка 2018. Никола је предано радио и до сада сакупио велики део података о називима улица и тргова, у Градској библиотеци и Историјском архиву Панчево. И у једној и у другој установи наишао је велику помоћ и подршку.

Да је Панчево интересантно за истраживање говори и Николино искуство. Каже да је сазнао многе ствари које није знао, а посебно су му биле занимљиве непостојеће улице, о којима планира и да напише текст.

„Има доста таквих улица, чије име стоји на папиру, али их заправо на терену нема. Биле су некада у плану, али никад нису изграђене. Таквих улица је највише на Новој Миси. Интересантне су и улице које имају само један број“, преноси Никола утиске са терена.

Што се тиче табли за натписе улица, наш саговорник истиче да већина њих није у складу са законом, те да нису на ћирилици. Према Николиним речима у Војловици на пример на таблама нема натписа на мађарском, што је потребно, с обзиром на то да је службени језик у том насељу управо мађарски. Најбоља ситуација је у насељу Тесла, где су табле урађене по правилима, закључује Никола.

Током ове авантуре и лутања улицама Панчева, Никола је каже још више заволео свој град, и сматра да Панчево има шта да понуди.

Идеја има на претек, а наредни циљ је прикупљање занимљивих панчевачких прича — о догађајима у Панчеву, чувеним местима којих више нема.

Николина идеја и жеља је да се Панчевке и Панчевци активно укључе у развој овог пројекта, како би сачували историју Панчева, да дају савет, сугестију, предлог, идеју, критику. Он позива све заљубљенике у свој град да му се јаве уколико желе да са својим суграђанима и суграђанкама поделе стару фотографију, причу, сећање о граду какав је некад био.

Фото: www.ulicepanceva.in.rs

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: