Годишњи извештај Европске комисије о напретку 17. априла

Србија очекује отварање још пет преговарачких поглавља у јуну

Ксенија Миленковић, помоћница министра у Министарству за европске интеграције каже да су у питању техничка поглавља

Од јануара 2014. године, када су отворена прва Преговарачка поглавља за приступање Европској унији, до сада од 35 отворено је 12 поглавља, од којих су два привремено затворена. У децембру 2017. године отворена су Поглавље 6 – право привредних друштава и Поглавље 30 – економски односи с иностранством, а након годишњег извештаја о напретку, који ће Европска комисија објавити 17. априла, из Министарства  за европске интеграције очекују отварање још пет реформских поглавља.

„Извештај садржи комплетан пресек стања које се односе на процену напретка у свим релевантним областима и поглављима. Од процене стања у том извештају у доброј мери ће зависити  и одлука држава чланица у погледу отварања наредних поглавља. Очекујемо да извештај буде генерално позитиван и да на један објективан начин представи ситуацију у Србији, као што је био случај са досадашњим извештајима“, рекла је Ксенија Миленковић, помоћница министра у Министарству за европске интеграције на семинару „Медији, преговори са Европском унијом и ИПА фондови – могућности за сарадњу“, одржаном у петак, 30. марта, у Прес центру Удружења новинара Србије.

Она је додала да се очекује да Србија „буде у могућности да отвори у јуну сва поглавља за које је технички спремна“. У питању је пет поглавља – 33, 13, 9, 18 и 17, која су у основи реформска и техничка, без политичких питања, истакла је Ксенија Миленковић.

Подсетила је да постоје два типа поглавља – она за које не постоје предуслови да би се отворила, и друга где та мерила постоје.

„Очекујемо да ћемо до краја године спремити сва поглавља која немају мерила, док за она за које постоје мерила, очекујемо помак током године“, казала је помоћница министра.

Она је нагласила да се од Србије очекује не само да усклади своје законодавство са европским стандардима, већ да закони буду ефикасно примењени – тек тада можемо говорити да су се стекли услови да се поглавља затворе, закључила је Миленковићева.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: