Грађани и грађанке траже уклањање киоска из Градског парка

Спорне локације, али и услови јавног надметања

Велики црни киосци Предузећа за трговину на мало Штампа систем д.о.о. Београд – Мој киоск, већ месец дана привлаче пажњу грађана и грађанки. Они су постављени у Градском парку на три места и својим габаритом нарушавају изглед парка. Незадовољство грађана и грађанки ових дана је кулминирало, те су прво остављене папирне поруке да се објекти уклоне, а затим је један од киоска и ишаран спрејом.

Јуче увече на друштвеним мрежама покренута је и петиција за уклањање киоска. У њој се наводи да објекти „изразито наружују амбијент парка, ометају пешаке и заклањају поглед из башта кафана, ресторана и кафића. Концентрисани су на врло малом простору, што је потпуно беспотребно, посебно јер около већ постоје објекти за снабдевање истом робом“. Наводи се и да ће петиција бити достављена градским властима.

Штампа систем је локације за шест киоска добила на Јавном надметању за избор корисника јавне површине за привремено постављање киоска који је расписала Градска управа Панчево. Конкурс је објављен 4. априла на сајту града, а јавно надметање одржано је 25. априла. Решење о одобрењу за постављање киоска на површини јавне намене није објављено на сајту града.

Реч је о три четвроугана и три осмоугаона кисока од по 12 м2. Цена закупа за објекте у првој зони износи 844 динара до 7м2, док се простала површина наплаћује по 760 динара. Они се налазе на углу Трага краља Петра и Улице Димитрија Туцовића, на углу Трга краља Петра и Улице Змај Јовине, на углу Трга краља Петра и Улице Живојина Мишића, у Улици Ослобођења 12, у Улици Светог Саве, на платоу код улаза на Аутобуску станицу (веома несрећно постављен), на углу Трга Николе Тесле и Улице Војводе Петра Бојовића.

За учествовање у јавном надметању између осталих били су потребни и следећи документи: доказ о обављању трговинске делатности дуже од 15 година, доказ о запошљавању више од 700 радника, и доказ о бруто приходу у 2016. години, од преко 5 милијарди динара.

Како смо сазнали на оглас се јавила само поменута фирма, што делује логично с обзиром на постављене услове конкурса. Наиме, наведене услове није тешко закључити мали привредници не могу да испуне.

На сајту Предузећа за трговину на мало Штампа систем стоји да Мој киоск највећи ланац киоска на територији Србије и део је пословног система МОЈ КИОСК ГРОУП, који броји 3.500 запослених. Међутим, у Регистру Агенције за привредне регистре пише да је Предузеће за трговину на мало Штампа систем д.о.о. Београд основано 2. јуна 2005. године, што показује да фирма не испуњава услов из јавног огласа да постоји дуже од 15 година.

Ипак, то није спречило Комисију за спровођење поступка давања на коришћење дела површине јавне намене за постављање киоска и монтажних гаража да донесе позитивну одлуку за постављање шест киоска, а касније и градоначелника да потпише решење о додели површине јавне намене за постављање киоска на пет година.

Према Градској одлуци о постављању мањих, монтажних, покретних и других објеката привременог карактера на површинама јавне намене, Комисију именује градоначелник Панчева. Она има председника, заменика, два члана и њихове заменике који се бирају из редова запослених у Градској управи. Стручне, организационе и административно-техничке послове за Комисију обавља Скретаријат за урбанизам грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај.

Скупштина на иницијативу ЈП Урбанизам и надлежног Секретаријата доноси План за постављање покретних објеката и и уређаја и банкоманта на површинама јавне намене. Одлука прецизира да се Планом ближе утврђују локације за постављање покретних објеката и уређаја и банкомата. У зонама које представљају амбијенталну целину односно урабнистичко амбијенталну целину (центар насељеног места, трг…) неопходно је одобрење Завода за заштиту споменика културе. У конкретном случају Завод за заштиту споменика културе Панчево дао је позитивно мишљење за постављање наведених киоска. То је за наш портал потврдила Јасмина Вујовић, в.д. директорке те установе и оценила да киосци изгледају „кабасто“.

Како бисмо сазнали више о конкурсу позвали смо Ивана Дупора, председника Комисије. Он је био расположен за разговор, али су нас из Градске управе подсетили на процедуру за узимање изјава. Питања смо послали мејлом, а одговоре ни после дестак дана нисмо добили. Од надлежних из Секретаријата за урбанизам грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај нисмо добили конкретне информације, док смо из ЈП Урбанизма обавештени да они врше само техничку обраду и контролу планова. Због тога смо питања и документацију у вези са овим случајем затражили преко Захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Панчеваког архитекту Александра Станојловића, замолили смо за мишљење о новим монтажним објектима у центру града. Он је оценио да је постављање три киоска у Градском парку заправо наставак тренда визуелног затрпавања трга, без садржаја који би оживели центар града. Наш саговорник истиче да киосци делују кабасто, када су затворени, али да када се отворе лепо изледају. Предност нових монтажних објеката према Станојловићевим речима, је што већ у себи имају уграђене фрижидере, које данас имају готово сви киосци у граду, а постављени су на тротоару и сметају пролазницима. Ипак, он поставља питање ко ће користити нове киоске с обзиром на то да је парк током већег дела дана празан.

 

 

 

 

Ивана Предић

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Bogica
3 године пре

07.08.2018g. Moj komentar (napisan latiničnim pismom) na ono što sam mogao da izvučem iz teksta sa portala “PAN presa” o postavljanju kioska u našem gradu. Спорне локације, али и услови јавног надметања Према Градској одлуци о постављању мањих, монтажних, покретних и других објеката привременог карактера на површинама јавне намене, Комисију именује градоначелник Панчева. Она има председника, заменика, два члана и њихове заменике који се бирају из редова запослених у Градској управи. Стручне, организационе и административно-техничке послове за Комисију обавља Скретаријат за урбанизам грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај. MOJ KOMENTAR. Komisijau satavlja GRADONAČELNIK i naravno da ga ne iteresuje mišljenje građana… Read more »

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: