Међународни дан жена, 8. март

Солидарност као женска снага

Пандемија је највише погодила жене – жене су највише запослене на пословима бриге (услужне, производне и образовне делатности), где су изложене бруталној и немилосрдној експлоатацији, уценама, понижавању

Поводом 8. марта, Међународног дана жена, Аутономни женски центар и Жене у црном подсећају да су жене широм света протекле године биле, поред старих, суочене и са новим проблемима услед пандемије изазване корона вирусом и да су највише на удару била радна и репродуктивна права, као и да се повећало насиље према женама у оквиру породице.

Пандемија је највише погодила жене – жене су највише запослене на пословима бриге (услужне, производне и образовне делатности), где су изложене бруталној и немилосрдној експлоатацији, уценама, понижавању; велики број жена на прекарним (сива економија) пословима изгубио је посао, а оне које нису, изложене су ризику од губитка посла; раднице у фабрикама (Јура итд.) немају заштитна средства, свакодневно трпе уцене, отпуштања, одмазде и понижавања; активисткиње са сталним запослењем, због смањења плате, једва преживљавају; многе активисткиње, иначе незапослене (новинарке, уметнице, раднице…) су остале без редовних прихода; због послова бриге о старима у породици, многе активисткиње нису могле да испуњавају радне обавезе итд.

Многе жене у Србији су од момента проглашења ванредног стања биле суочене са повећаним економским неизвесностима и доведене на руб егзистенције.

„Када је реч о насиљу према женама, сведочимо да се оно током пандемије повећало, али такође и да су почетком ове године многе жене проговориле о (сексуалном) насиљу које су доживеле или доживљавају – унутар куће, школе, факултета, на радном месту, на улици. Сведочили смо историјском моменту прекидања ћутње о сексуалном насиљу који не сме остати без реакције и подршке друштва и државе“, наводи се у саопштењу.

Иако је пандемија овог 8. марта онемогућила масовни излазак на улице, разлога за то не мањка, те из АЖЦ позивају све жене да буду солидарне једна са другом, брину једна о другој и боре се једна за другу – ако не заједно на улици, онда у нашим окружењима. Солидарност је наша снага – до наредног виђања на улицама, поручују из АЖЦ.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: