Нови број FemPlatz магазина

Шест разлога зашто #NeSviMuškarci нарушава разговоре о родној равноправности

Нови број магазина удружења грађанки FemPlatz доноси следеће теме. Како би појаснила важност коришћења термина фемицид и допринеле напорима да се ова специфична врста убиства спречи, Косана Бекер је припремила текст са појашњенима о феномену фемицида и аргументима зашто треба да постане посебно кривично дело.

Ову годину обележило је храбро иступање жена против сексуалног насиља, које је нажалост пратила и поплава негативних коментара у медијима и на друштвеним мрежама. Појавио се хештег #NeSviMuškarci (#NotAllMen) којим се ублажава и релативизује борба жена против насиља навођењем како нису сви мушкарци насилници.

У циљу објашњавања зашто је овај приступ погрешан ауторке магазина Биљана Јањић и Косана Бекер преносе текст „Шест разлога зашто #НеСвиМушкарци нарушава разговоре о родној равноправности“ чија је ауторка Vaishnavi Mohan, а текст је на енглеском језику објављен на вебсајту организације Breakthrough. Ова организација из Индије жели да доведе до културолошке промене која ће подразумевати да су дискриминација и насиље према девојчицама и женама неприхватљиве.

На овај текст настављају се често постављена питања о насиљу према женама, који је припремила Милена Васић, адвокатица из организације Јуком, а који одговара на најважнија питања као што су како и коме да пријавим насиље, шта полиција може да уради, како да остварим право на правну помоћ, на које начине да се заштитим и како да остварим право на накнаду штете. Поред корисних информација о пријављивању насиље, текст даје и контакте СОС телефона за жртве насиља у Србији, које воде женске организације. Текст је припремљен како би се свим женама које су у ситуација насиља олакшало почетно тражење информација и подршке.

У рубрици Једна од нас објављен је интервју са Миљаном Пејић, генералном секретарком Кровне организације младих Србије (КОМС), у којем представља своје разлоге за активизам, активности КОМС-а као заговарачке платформе и преноси поруку да млади треба да схвате да кроз активизам имају моћ да доведу
до неопходних промена које су им потребне у нашем друштву.

Атина – удружење грађана за борбу против трговине људима и свих облика родно заснованог насиља је ове године објавила студију случаја о кршењу права на приватност и поверљивост података деце жртава трговине људима и сексуалног злостављања у Србији, а ауторка студије, Јелена Хрњак, представља најважније налазе студије у тексту „Ко још мисли на достојанство жртава?“

С обзиром да је 2021. годину, између осталог, обележило и одржавање Олимпијских игара у Токију, Кина Трњаковић пише о Олимпијским играма као платформи за промене, односно променама које су спортисткиње донеле у женски спорт „својим гласом, издржљивошћу и одлучношћу“.

Рубрика ФЕМ препорука овог пута доноси препоруке за књиге, филм, часопис, изложбе које је припремила Данијела Штајнфелд, глумица и ауторка документарног филма Hold me right – у покушају да се суочи са последицама сопственог искуства сексуалног насиља, ауторка снима исповести жртава – од медицинске сестре која је сама себи урадила тест након силовања до педофила који је био злостављан као дете. Филм истовремено прати жртве и учиниоце кроз тешко путовање сачињено од отвореног разговора о искуствима, зацељивања и настављања даље. Данијела је магазин припремила и препоруке за читање и препоруке њених хероина феминисткиња. У наставку ФЕМ препорука је изложба фотографија Ту мач настала кроз иницијативу уметница Анастасије Којић, Тамаре Костревц, Чарне Николић, Уне Лауренчић, Тање Марјановић и историчарке уметности Јелене Симић.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: