Због дуга за пружање медијских услуга

Савет РЕМ-а покренуо поступак одузимања дозволе ТВ Дунав

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) покренуо је, на седници одржаној 23. фебруара, поступак престанка важења дозволе пре истека времена на који је издата пружаоцу медијске услуге РТВ Панчево д.о.о. – Дунав телевизија из Панчева. Разлог за то је дуг по основу накнаде за пружање медијских услуга, који је на дан 25. јануар 2021.године износио 3.511.537,46 (7 месеци).

Како стоји у документцији РЕМ-а, емитер је 29. јануара уплатио износ од 561.840,78 динара и 8. фебруара још 1.000.000,00 динара, тако да садашње дуговање износи 1.949.696,68 динара, за три месеца. Месечни износ накнаде је 501.048,86 динара.

На дневном реду седнице РЕМ-а, било је још двадесетак оваквих поступака против локалних телевзизија и радија, а дали су поступци покренути, није нам познато.

Подсетимо, ТВ Дунав основала је РТВ Панчево, а дозволу за емитовање добили су од РЕМ-а 24. априла 2019, која важи до 2027. године. Сигналом покривају територију 23 општине и града у Војводини и шире.

РТВ Панчево и Дунав телевизија су заједно са још 22 медија, затражиле да се накнада за пружање медијске услуге умањи. Емитери су у захтеву навели финансијске разлоге, којe Правилник о висини, измени висине и начину обрачунавања накнаде за пружање медијске услуге не препознаје као разлог за умањење, одговорио је Регулатор и додао да би то умањење директно угрозило пословање Регулатора, с обзиром на то да су приходи од накнада за пружање медијске услуге пропорционално једнаки стварним трошковима регулације.

Они су подсетили да је 2017. године умањен износ накнаде до 25 процената и да би дошло до икаквог умањења накнаде, потребно би било у нареданој години спровести сијасет мера рационализације.

„Иначе, спровођење мера рационализације захтева период од најмање 10 месеци до годину дана, што представља период до доношења новог Финансијског плана за 2022. годину ( 30.10.2021. год.). Једино на овај начин би могло да се одговори на поверене послове у складу са Законом о електронским медијима, а да се не угрози пословање Регулаторног тела за електронске медије. Тек после свега наведеног би се могао сагледати који проценат умањења би био прихватљив без угрожавања пословања Регулатора“, стоји у одговору Регулатора.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress