Трибина у организацији Института за истраживање корупције Кареја из Панчева

Шабић: Политичка елита не жели искрену борбу против корупције

Црна корупција значка додељена је Ведети – нестварној личности која је отелотворење политичке корупције

Међународни дан борбе против корупције, 9. децембар, обележен је у Панчеву трибином под називом Политичка корупција и грађани Србије (Панчева), коју је организовала невладина организација Институт за истраживање корупције Кареја из Панчева.

На скупу који је одржан у кафеу „Купе“ у Панчеву, у четвтак, 9. децембра, говорили су Родољуб Шабић, адвокат и бивши Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, и Бранко Чечен, директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС), док је Синиша Јанковић, представник организације Кареја саопштио ко је добитник „Црне корупцијске значке Панчева 2021.“

Конкурс је организован преко фејсбук налога панчевачке организације, где су појединци, појединке, али и организације, удружења, могли да номинују институцију, правно лице, физичко лице, надимак, али и корупцијски предмет, за ову „ласкаву титулу“. Било је предвиђено и гласање за кандитате, али до тога није дошло, јер како је саопштио Јанковић, није стигао довољан број кандидата. Због тога је Црна корупцијска значка за ову годину додељена Ведети, нестварној личности која је отелотворење политичке корупције, а коју Јанковић помиње у обе своје књиге – „Очи у очи са политичком корупцијом“ и „Како је једна цедуљица срушила МУП“.

Јанковић је рекао да се из коментара људи на фејсбук страници Кареје јасно види да се људи нису изјашњавали из страха.

Чечен: корупција најнепатриотскија ствар коју можеш да урадиш

На питање модератореа трибине Ненада Живковића, због чега већ 30 година живимо са високом корупцијом у друштву, Родољуб Шабић, одговорио је да предуслов да би се у било чему успело, да се тај упех стварно жели, а да у последње три деценије није било жеље да се ствари мењају на боље. Он је додао да у спречавању корупције кључну улогу има политичка елита, која очигледно не жели да се искрено бори против корупције.

Шабић је изнео податке да је према Индексу степена перцепције корупције, међу 180 држава, Србија на 102 месту, у друштву са афричким и азијским државама, где нема ниједне европске земље. Додао је да од 2012. године, сваке године Србија има све лошију оцену.

Међународни дан борбе против корупције обележавамо ове године продајом Института Јарослав Черни, која је приходује 10 милиона годишње, са искусним научницима. Продали смо га, а нико нам није јасно објаснио зашто“, рекао је Шабић.

Од корупције не могу да нас заштите институције, сматра Бранко Чечен, који је напоменуо да о корупцији мора стално да се прича, па и деци у школама.

„Морамо да учимо децу да је корупција најнепатриотскија ствар коју можеш да урадиш. Такође, прво мроамо да обезбедимо владавину права, па онда да се бавимо корупцијом“, оценио је Чечен.

Има наде

Шабић је нагласио да је коруција егзистенцијално питање, и да је ово тренутно земља без перспективе, што како је рекао мора да се промени, и додао да то није немогуће с обзиром на велики број људи на улицама, на протестима током неколико претходних субота. Рекао је и да грађанима и грађанкама треба објаснити да власт која постоји само себе ради, као што је ова, је нелегитимна.

Чечен је закључио оптимистично и објаснио да ово друштво може да иде напред, и да с обзиром на то да као новинар иде по земљи, види неке ствари како евоулирају.

„Мислим да докле год постоји енергија да дигнемо руке и можда је ово тренутак у којем ћемо схватити да немамо времена за још један лудачки циклус распомамљене корупције, потпуно одстуства владавине права, и легализације кршења закона“, закључио је Чечен.

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: