(Не)ефикасност рада и (не)доступност информација из врха панчевачке власти

Ротирање већника и већница и кршење Уставом загарантованих права грађана и грађанки

Поједини чланови и чланице Градског већа мењају се бар једном годишње, показало је истраживање нашег сајта. Само од 2017. године променили су се или прераспоредила бар четири члана. Најпре је у септембру 2017. године, уместо Александра Стевановића, који је са места градског већника комунално-стамбене послове и саобраћај, именован за в.д. директора ЈКП „Хигијена“ Панчево, на његово место ступио некадашњи радикал, и деесесовац, а сада напредњак Мишо Марковић, запослен до тада у ЈКП „Грејање“.

Само годину дана касније у октобру 2018. године, Марковић је поднео оставку, као и Миленко Чучковић, градски већник за рад, запошљавање и социјалну политику. Чучковић је преузео Марковићеву некадашњу функцију, док је његово место заузела Сузана Јовановић, која је већ била чланица Градског већа за ову област у периоду од 2013. до 2016. године.

Половином 2019. године дотадашња Градска већница задужена за пољопривреду Зорица Репац, поднела је оставку, а на њено мест о градоначелник је предложио Зорана Грбу, запосленог у Градској управи.

Колеге већнике и већнице, као и градоначелника изненадила је оставка Сузане Јовановић, у септембру ове године. На њено место поново се ротирао Миленко Чучковић, са позиције Градског већника за комунално-стамбене послове и саобраћај.

Како је тада рекао Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, Чучковића нико није заменио на његовој функцији, јер није пронађена адекватна особа за то место. Предложио је да избор новог члана Градског већа за стамбено-комуналне послове и саобраћај сачека наредну седницу Скупштине, која је недавно одржана, али на дневном реду није се нашла ова тачка.

Тренутно Градско веће броји шест чланова, и то су: мр Татјана Божић, задужена за образовање, Немања Ротар, задужен за културу и омладину, Зоран Грба, задужен за пољопривреду и рурални развој, Катарина Бањаи, задужена за заштиту живтоне средине и одрживи развој, Милененко Чучковић, рад, запољшљавање и социјална политика, и др Мирела Петровић, задужена за здравство.

Тајне седнице Градског већа

У Градској управи нема људи који су задужени за комуналне теме, саобраћај, спорт, а ни област здравства није адекватно покривена, с обзиром на то да већница др Мирела Петровић, већ годинама не долази на седнице јер је на специјализацији, о чему смо писали. За инвестиције и финансије су ту помоћници градончелника.

Сталне промене чланова и чланица Градског већа, сигурно умањују његову ефикасност, која ни до сада није била висока. Саме седнице, како смо приметили док смо их посећивали, биле су уиграно климање главом, и дизање руку, без дијалога, дискусије, нових идеја. Већи део чланова и чланица Градског већа су ту само да спроводе одлуке које су већ донесене на вишим нивоима власти, или ван ње. Колико су плаћени чланови и чланице Градског већа за обављање овог посла прочитајте овде.

Од недавно одлуке доносе у тајности, а подсетимо , изменама Одлуке о промени Пословника Градског већа Града Панчева, од 12. септембра, новинарима и новинаркама забрањено је присуство седницама тог тела. Одлуке се више не објављују на сајту, последња  је постављена са седнице од 20. септембра, иако је окупљања било још-одржана је седница пред скуп одборника Скупштине града, у среду, 6. новембра. Таквим поступцима, како је приметио Немања Ненадић, програмски директор организације Транспрентност Србија, се отварају спекулације да се на седницама праве тајни договори или да се доносе одлуке које нису у јавном интересу. Он је додао да су седнице отворене за јавност реткост у Србији, те да, нажалост, присуство медија или грађана седницама градског већа није законска обавеза. Ипак, Ненадић напомиње да би то свакако требало да буде добра пракса, а не да се укида.

Подсетимо, изменама Одлуке о промени Пословника Градског већа Града Панчева, од 12. септембра, новинарима и новинаркама забрањено је присуство седницама тог тела. Члан 35, који је предвиђао да „представници средстава јавног информисања имају право да присуствују седницама Градског већа, осим када Градско веће решава у управном поступку…“, избрисан је из Пословника Градског већа.

Из Градске управе су тада за локални сајт 013 инфо, објаснили да ће Градско веће без новинара бити ефикасније, и искористити драгоцено време током седнице за оперативан рад и брзо и ефикасно извештавање стручних служби и на тај начин и брз и ефикасан поступак одлучивања чланова Градског већа Града Панчева.

Такође, навели су и да ће Градско веће, као и до сада, наставити да ради „транспарентно“ и да ће  обавештавати јавност и медије о свом раду тако што ће одржавати конференције за новинаре, давати изјаве и интервјуе, те да ће објављивати информације путем интернета, што се не дешава у потпуности. На наше позиве поједини представници власти не одговарају, док се неки (случајно?) јаве, дају кратке информације (уз придику),  или нас упућују на друге особе.

Након укидања права да присуствују седницама Градског већа, из града су престали појединим редакцијама, па и нашој, да стижу саопштења и најаве, а ни одговоре на новинарска питања од септембра не добијамо. На наш протест због укидања комуникације путем мејла, и упућено питање путем мејла да нам се објасни због чега се медији дискриминишу, одговор није стигао, као ни на још неколико постављих питања, која су сувишено је рећи- у јавном интересу. Попут интересовања о угроженој безбедности на једној раскрсници у Панчеву где се често дешавају саобраћајне незгоде, преко тражења информација о Локалном антикорупцијском плану, до питања због чега нам више није омогућено пристуство на седницима ГВ, и заврштеку радоава у Улици Моше Пијаде, који трају пет месеци. Тако смо се нашли у парадоксалној ситуацији да и најобичније одговоре, у вези са свакодневним животом грађана и грађанки, морамо да тражимо преко Захтева за приступ информацијама од јавног значаја, на које из Градске управе још одговарају.

Истина, након месец дана паузе, мејлови са адресе Града Панчева, почели су да стижу 6. новембра, тачније само један, тако да још не знамо да ли су се власти умилостиле да раде свој посао или је саопштење које нам је стигло, заправо залутала пошта.

Иако је у Кодексу о јавности рада и односима са медијима, који је недавно и промењен наравно на штету новинара и новинарки (избачен је члан који предвиђа да су представници органа Града Панчева дужни да се одазову захтевима медија), прописано да ће јавност и рада бити обезбеђена кроз редовна саопштења за јавност, сазивање конференција за новинаре (што се скоро никад не дешава), ДОСТУПНОСТ СВИХ ИНФОРМАЦИЈА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА, објављивање информација на званичној интернет презентацији града, као и обезбеђивање изјава, интервјуа и наступа у медијима представника власти, представници грађана и грађанки, грубо крше своја овлашћења и онемогућавају грађанима и грађанкама које представљају, и због којих су ту где јесу, Уставом загарантовано право на обавештеност: „члан 51. Свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују. Свако има право на приступ подацима који су у поседу државних органа и организација којима су поверена јавна овлашћења, у складу са законом“.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: