Међународни дан борбе против сиромаштва, 17. октобар

Ризик од сиромаштва и социјалне искључености у Србији дупло већи него у ЕУ

Највише изложени ризицима од сиромаштва незапослена лица, самохрани родитељи, деца и млади, Роми…

Ризик од сиромаштва и социјалне искључености имају готово дупло већу стопу у Србији него што је просек за чланице ЕУ, саопштила је Европска мрежа против сиромаштва поводом 17. октобра, Међународног дана борбе против сиромаштва.

Према њиховим подацима у Србији у 2016. години било 3,6 одсто екстремно сиромашних, 7,3 одсто сиромашних према апсолутној линији сиромаштва, 25,4 одсто се налазило у ризику од сиромаштва, док се 38,7 одсто налазило у ризику од сиромаштва и социјалне искључености.

„Иако је Србија била једна од најактивнијих земаља у глобалним консултацијама за дефинисање циљева одрживог развоја, Влада РС и даље није усвојила национално специфичне циљеве одрживог развоја, па ни подциљеве везане за смањење сиромаштва“, подсећају у Мрежи.

Званични статистички подаци показују да су групе које су највише изложене ризицима од сиромаштва незапослена лица, самохрани родитељи, особе које живе саме, деца и млади, Роми, интерно расељена лица, особе са високим степеном инвалидитета, стара лица без пензије.

„Окончати сиромаштво свуда и у свим облицима“ је први циљ одрживог развоја, истакнут у оквиру нове глобалне агенде за одрживи развој УН до 2030. године.

Извештај „Опрез, сиромаштво! – Праћење сиромаштва у оквиру развојне агенде УН до 2030. године“, који је сачинила Европска мрежа против сиромаштва – Србија, прати циљеве одрживог развоја (ЦОР) кроз доступне званичне податке.

Мрежа подсећа јавност да је Србија била једна од најактивнијих земаља у глобалним консултацијама за дефинисање циљева одрживог развоја, а да ни две године након усвајања ових циљева Влада Републике Србије није усвојила национално специфичне циљеве одрживог развоја, па ни подциљеве везане за смањење сиромаштва.

Европска мрежа против сиромаштва – Србија окупља 20 чланица, удружења грађана из целе Србије. ЕАПНС се залаже за вредности равноправности, толеранције, солидарности и одговорне државе. ЕАПНС је од 2011. чланица ЕАПН – Еуропеан Анти-повертy Нетwорк, заједно са националним мрежама из још 28 земаља ЕУ и Европе.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: