Испред зграде ЈП „Урбанизам”

Протест због сече платана

Иницијатива „Одбранимо Теслу” позива грађане Панчева на миран протест у петак, 2. јула, у 10 сати испред зграде ЈП „Урбанизам” (Карађорђева 4), како би изразили своје неслагање поводом нелегалне и бахате сече платана у Улици Милоша Обреновића.

Из Иницијативе подсећају да је након објаве Плана за детаљну регулацију Тесла у јулу 2020. године, који је предвиђао сечу 70 година старог дрвореда платана у Улици Милоша Обреновића, преко 2.000 грађана поднело примедбу са захтевом да се платани сачувају од сече.

Иако је директор Урбанизма, Славе Бојаџиевски тада изјавио да „нико није луд да сече платане”, а Комисија за планове убрзо донела званичну одлуку да неће бити сече платана, у понедељак, 28. јуна 2021. нелегално је посечен здрав платан стар преко 60 година. Становници Тесле и чланови Иницијативе су физички спречили даљу сечу, а НН лица која су нелегално исекла стабло, угрожавајући безбедност пролазника, су побегла са лица места.

Дрворед платана у Панчеву представља плућа и идентитет града и мора бити заштићен, упозоравају из Иницијативе.

Из тог разлога ће, како наводе, директору Урбанизма у петак предати захтев за заштиту платана, спречавање даље сече и кривично гоњење лица која су исекла платане.

Након тога ће бити организована протестна шетња до Градске управе града Панчева, како би и градоначелнику били предати исти захтеви, и затражило да се воља Панчеваца и Панчевки поштује, а градом управља на одговоран и одржив начин, поштујући законе Републике Србије и стављањем јавног интереса испред самовоље приватних инвеститора.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress