Протест због сече платана (фото)

Активисти Иницијативе „Одбранимо Теслу”, уз подршку око четрдесет грађана и грађанки Града Панчева, предали су данас у Градској управи града Панчева и ЈП „Урбанизам” захтеве у вези са заштитом платана на Тесли, након што је је прошле недеље један платан стар око 60 година нелегално посечен.

Након што су саопштили захтеве, протестантима окупљеним испред зграде ЈП Урбанизам“, обратио се Славе Бојаџијевски, директор тог предузећа и рекао да то предузеће нема никакве везе са сечом дрвета и уклањање дрвета нису аминовали. Бојаџијевски је осудио овакав чин и рекао да надлежне институције раде на случају. Рекао је да ЈП Урбанизам“ не издаје дозволе за сечу дрвећа већ само за прикључење на саобраћајницу, а да инвеститори од других надлежних органа траже одобрење за сечу дрвећа.

Он је објаснио своју изјаву од прошле године, да „нико није луд да сече платане“, тиме да је у плану детаљне регулације за Теслу, који је прошле године требао да буде усвојен, након измена стајало да сече платана неће бити. До измене плана дошло је након што је на тај документ поднето преко 2.000 примедаба, и притиска грађана, грађанки и јавности.

План до данас није усвојен, и још је у процедури јер су се грађани и грађанке побунили и против изградње саобраћајнице и четири зграде, што је превиђеном новим документом.

Активисти Иницијативе „Одбранимо Теслу” су на писарници јавног предузећа предали потписане захтеве, којима траже: трајну заштиту платана кроз законске процедуре, и новог плана детаљне регулације која се односи на целу улицу Милоша Обреновића, стопирање сече дрвећа предвиђену израдом инвеститорског колског прилаза, кривично гоњење, судско процесуирање и изрицање законски прописане санкције свим физичким лицима и привредним субјектима која су одговорна за нелегалну сечу платана.

Они су додали да је биста Николе Тесле која се налазила у кругу фабрике Тесла, нестала, а да се нико није потрудио да је сачува и поново затражили одговор надлежних институција по питању здравствене безбедности грађана, будућих корисника новоизграђеног малопродајног обајекта који се гради на простору бивше фабрике Тесла, с обзиром да је ту лагерован опасан хемијски и радиоактивни отпад.

Такође, Теслаши су посечени платан прогласили за нови споменик, који ће како су рекли подсећати на бахатост овог града и земље. Они су позвали институције да не проузоркују више конфликт против грађана, него да буду део решења.

Бојаџијевски је рекао да ће нови план бити у интересу грађана и грађанки.

Протестанти су се затим кроз Његошеву улицу упутили у Градску управу Панчево, где су предали захтеве. И поред захтева да разговарају са градоначелником, члановима Градског већа или надлежним особама у Градској управи, представнике Иницијативе „Одбранимо Теслу” нико није примио.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: