Грађанска енергија се све више шири

Протест због цене горива: скоро 100.000 чланова, блокаде за сада у 36 градова у Србији

За мање од недељу дана фејсбук група под називом Protest zbog poskupljenja goriva petak 8.06.2018. u 17h, коју су покренули наши суграђани, успела је да окупи чак 97.437 чланова, а чак у 36 градова за сада организоваће се протест против поскупљења горива у петак, 8. јуна, у 17 сати, када ће према најавама, бити блокиран велики број путева широм Србије.

У Панчеву ће блокаде, колико је сада познато, бити на два места – стари и нови пут за Београд. Окупљање је заказано за 16,30 сати на паркингу код Хале спортова.

Грађани захтевају да цена горива на пумпама не прелази 110 динара за дизел, и 120 динара за безоловни бензин; да се убудуће цена горива обрачунава тако што ће се на основну цену урачунавати порез, па тек онда на опорезовану цену бензина да се додаје акциза која не сме да буде виша од 50 одсто основне цене бензина; и да цена плина не сме да буде већа од половине цене безоловног бензина.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да се нада да ће светска цена нафте у наредном периоду пасти што би могло да доводе до појефтињења горива у Србији и додао да уколико до тога не додје постоји могућност да и влада предузме одређене мере.

Цене горива у последњих месец дана у Србији су порасле за 4,8 одсто, док је дизел поскупео за 6,2 одсто услед поскупљења сирове нафте.

Незадовољни потрошачи су услед поскупљења најавили протесте за 8. јун.

„Пратићемо како ће се те цене у наредном периоду развијати са надом да ће доћи до пада цене сирове нафте и цене деривата, уколико до тога не додје ми ћемо на нивоу владе видети које мере имамо на располагању, при чему морамо да имамо на уму да имамо тржишно формулисање тих цена и да тржиште диктира саме услове“, казао је Антић за телевизију Прва.

Ивана Предић, Бета

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: