Шетња против насиља по трећи пут у центру Београда

Протест „Један од пет милиона“ прошао без инцидената, следећи 29. децембра

Организатори су преко разгласа рекли да је на протесту било између 35.000 и 40.000 људи.

Протест против насиља „Један од пет милиона“ завршен је вечерас на београдском Тргу Славија без инцидената, а следећи је заказан за суботу, 29. децембар.

Организатори су преко разгласа рекли да је на протесту било између 35.000 и 40.000 људи.

Протест је почео минутом ћутања којим је одата пошта погинулима у судару путничког аутобуса и воза, у петак ујутру код Ниша.

Колона формирана у протестној шетњи била је дужа од километар. Када је почетак колоне био код Дома омладине Београда, демонстранти на крају колоне напуштали су плато испред Филозофског факултета. Како су јавили новинари Бете с лица места, колона је била гушћа него на претходна два протеста и приметно спорије се кретала.

Протестна шетња почела је код платоа испред Филозофског факултета, а затим су окупљени кренули Македонском и Таковском улицом и зауставили се код зграде РТС-а.

Колона је застала на пет минута испред те зграде и бучно протестовала због неадекватног представљања тог скупа на јавном сервису. Шетња је потом настављена Улицом кнеза Милоша ка Влади Србије и даље Немањином до Трга Славија.

Када је почетак колоне био на Славији, крај је био код зграде Владе Србије, а демонстранти су испунили Немањину улицу целом ширином.

Организаторка протеста Јелена Анасоновић рекла је на Тргу Славија да ће се грађани окупљати сваке суботе док не буду испуњени њихови захтеви откривање налогодаваца убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, напада на председника Левице Србије Борка Стефановића и на новинара Милана Јовановића, као и да протестна окупљања добију пет уместо једног минута у Дневнику РТС-а.

Током шетње, улице су биле наизменично затваране за саобраћај како је колона пролазила, а на скупу није било видљиво присуство униформисане полиције.

С разгласа је пуштана музика, почетна шпица Дневника РТС-а, као и говори председника Србије Александра Вучића у којима је он, између осталог, обећавао бољи живот за грађане још 2014. године и да неће бити смањења пензија.

Уз звуке добошара, грађани су дували у пиштаљке и носили транспаренте с натписима „Почело је“, „Један од пет милиона“, „Док сви нису слободни, нико није“. Неки су имали жуте прслуке на којима пише „Један од пет милиона“ и беџеве с тим и натписом „Стоп крвавим кошуљама“.

Окупљени су носили и заставе у дугиним бојама и транспаренте на којима пише „Трансфобија је насиље“ и „Хомофобија је насиље“.

За разлику од претходног протеста, када су се опозициони политичари налазили на челу колоне, они данас нису били у првом реду, већ су колону предводили обични грађани.

У колони током протестне шетње били су лидери Савеза за Србију Вук Јеремић, Небојша Зеленовић и Јанко Веселиновић, председник Социјалдемократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић, активиста Иницијативе Не давимо Београд Радомир Лазовић.

Пре поласка у шетњу, окупљенима су се обратили глумац Бранислав Трифуновић, карикатуриста Душан Петричић и новинар Милан Јовановић из Гроцке коме је, према његовим речима, због писања о корупцији на локалу, запаљена кућа.

Трифуновић је упутио поруку председнику Србије Александру Вучићу. „Све смо више бесни. Ако ме слушаш, чућеш шта ти кажем. Престани да лажеш и престани да крадеш, слушај шта ти народ каже. Народ који не живи од твојих сендвича и твојих спискова и од твојих избора на којима нећемо учествовати“, рекао је Трифуновић.

Јовановић је критиковао власт због све већег броја младих који одлазе из земље и што њихова места заузимају људи са сумњивим дипломама и партијском књижицом.

„Нама је никада горе и ми о томе ћутимо и шапућемо. Људи ћуте из страха јер је реч данас опасна. Због ње може да се изгуби глава као што сам је ја умало изгубио“, казао је Јовановић.

Петричић је рекао да борба против актуелне власти није политичко, већ цивилизацијско питање.

„Крваве металне шипке и кошуље нису највећи злочин. Убили су нам образовање, правосуђе, здравство, културу и уметност. Уништити прошлост, садашњост и будућност једног народа највећи је злочин и за то ће морати да одговарају“, навео је Петричић.

Данашњи скуп је трећи протест у центру Београда против насиља, чији је повод за организовање напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у Крушевцу.

Прво окупљање организовано 8. децембра названо је „Стоп крвавим кошуљама“, а друго, 15. децембра „Хајде да се пребројимо“, због изјаве председника Србије Александра Вучића да неће уважити захтеве демонстраната и ако их буде пет милиона.

Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: