Решење о пренамени објекта за индустријску делатност у складиште добили су 2018. године

„Промист“ поднео захтев за израду студије о процени утицаја на животну средину за складиште у бившој Стаклари

У недељнику „Панчевац“ изашло је обавештење да је „Промист“ доо поднео захтев за израду студије о процени утицаја на животну средину, за пројекат реконструкције и промене намене објекта за индустријску делатност у складиште, на месту где се налазила фабрика стакла Панчево.

Новосадска компанија „Промист” је 2017. године купила некадашњу Индустрију стакла Панчево, где је без дозволе складиштила ђубриво на бази амонијум-нитрата, потенцијално запаљиво и опасано по здравље људи. Након што је јавност сазнала да је „Промист” у постпуку добијања дозволе за складиште од 10.000 тона амонијум нитрата, на јавној распави о извештају о безбедности за складиште, појавио се велики број заинтересованих грађана, који су протествовали због потенцијалног угрожавања животне средине.

Тада је обелодањено је да то предузеће користи складиште већ годину и по дана иако за то нема дозволу Града, те да се тада на тој локацији налазило 36.000 тона ђубрива на бази амонијум нитрата, са садржајем азота између 27 и 33 одсто.

И став Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, је био да складиште не сме да буде на два километра од центра града, због чега су поднели и кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Панчеву, против надлежних из „Промиста“. Она је међутим, врло брзо одбачена.

Новосадска компанија поново је дошла у жижу јавности ове године у августу, када је у Бејруту експлодирало складиште амонијум-нитрата. Тада су представници „Промиста“ рекли да у старој стаклари нема амонијум-нитрата, јер компанија добила забрану лагеровања тог ђубрива на поменутој локацији. На том месту ипак, како су тада рекли, складиште моно амонијум фосфат, и УРЕА, који нису штетни по здравље.

„Промист“ је иначе у октобру 2018. године, Покрајинском секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај, поднео захтев за изадавање решења којим се одборава извођење радова на реконструкцији и промени намене објекта осталих индустријских делатности у складиште готових производа минералног ђубрива. Решење у које смо имали увид је издато већ 14. новембра 2018. године, а предвиђало је реконструкцију у вредности од 13,7 милиона динара.

Идејни пројекат реконструкције и промене намене објекта је у септембру 2018. године израдио „Серво Михаљ Инжењеринг“, из Зрењанина, а радови на водоводној мрежи су поверени ЈКП „Водовод и канализација“ Панчево.

У складу са Одлуком о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта Градске управе града Панчева, инвеститор није платио доприносе за уређење грађевинског земљишта, јер се за ту намену, према Одлуци, допринос не плаћа.

„Промист“ је недавно поднео захтев за за израду студије о процени утицаја на животну средину, а обавештење о томе објављено је 27. новембра ове године у недељнику „Панчевац“. Према документацији доступној на сајту Покрајинског секретаријата, „захтев се подноси за нове, односно планиране пројекте (по правилу у току израде идејног пројекта) и за изведене пројекте, односно за затечено стање“.

За сад није познато шта ће „Промист“ на месту некадашње фабрике стакла складиштити.

Иницијатива „Одбранимо Теслу“ је на фејсбук страници позвала грађане, грађанке и еколошка удружења да дају своје мишљење о неопходности израде Студије, и поручили да вештачком ђубриву није место у граду.

Како пише у обавештењу за израду студије, рок за подношење мишљења је 10 дана од објаве огласа, тачније до 6. децембра.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: