Прошлост, садашњост и будућност пројекта Партиципативно буџетирање

Пројекат активације Градске шуме неће бити реализован током ове године

Идеја програма била је да се запослени у јавној управи оснаже, едукују, а затим наставе сами са спровођењем активности

Пројекат Партиципативно буџетирање у који је град Панчево било укључено, током 2015. и 2016. године, у организације БИРН Србија и НАЛЕД уз подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву 2013, имао је за циљ „веће укључивање грађана у процес доношења одлука, информисање грађана о буџетском процесу, повећање транспарентности рада локалне самоуправе и буџетског процеса и промоцију општина и градова, као добрих места за привредни развој и привлачење инвестиција“.

Као и у осталих девет градова у којима је реализован програм и у Панчеву су спроведене све предвиђене активности: кроз радионице представници локалне администрације стекли су неопходна знања из области добре управе, а експерти за онлине наступ дали су препоруке локалним самоуправама како да успешније комуницирају са грађанима уз помоћ онлине платформи које користе; организовано је неколико скупова представника организација цивилног друштва и локалне самоуправе; израђен је грађански водич кроз буџет који има за циљ да на једноставан и разумљив начин представи за шта се троши новац грађанки и грађана; организована је јавна расправа и увид у нацрт буџета за 2016. годину и што је најважније грађани су добили прилику да одлучују на шта ће њихов новац бити потрошен (додуше у малом проценту) .

Грађанке и грађани се питају

Крајем 2015. и 2016. године грађанке и грађани су могли да предложе пројекте којим би се унапредила туристичка понуда града, а затим је о предлозима одлучивала комисија образована од стране града.

Утврђени предлози стављени су на гласање, током три дана на сајту, а организован је и дан за гласање у у Градском услужном центру и у месним заједницама у насељеним местима.

У новембру 2015. године укупно је прикупљено 903 гласа, а победу је однео Туристички брод Панчева, за који је из градског буџета за 2016. годину издвојено пет милиона динара.

Због проблема око јавних набавки, како су касније објаснили представници градске власти, катамаран је заповио Тамишем тек 12. маја 2017. године.

Гласање је спроведено и у децембру 2016. године када су грађани и грађанке изабрали пројекат Активирање Градске шуме – израда пројектно-техничке документације за туристичко-рекреативне стазе, за који је такође буџетом за 2017. годину извдвојено пет милиона динара. Међутим, он не само да није завршен током прошле буџетске године, већ неће бити готов ни током ове године. То је и разлог због чега крајем 2017. године није спроведено гласање, јер новог пројекта неће бити док се претходни не заврши.

На питање у којој фази је пројекат активације Градске шуме, Данијела Ракетић, заменица начелника Градске управе нам је одговорила:

„Још се ради на обезбеђивању услова за реализацију пројектне идеје у вези са изградњом пешачке стазе на подручју Градске шуме, који подразумевају свеобухватну анализу и решавање имовинско – правних, инфраструктурних, финансијских и других неопходних предуслова за реализацију пројекта у целини“.

Она је напоменула и да „комплетан пројекат далеко превазилази пројектну идеју, те он неће моћи да буде реализован у 2018. години”.

Све мања транспарентност локалне самоуправе

Идеја пројекта партиципативног буџетирања била је да се запослени у јавној управи оснаже, едукују, а затим наставе сами са спровођењем активности. То се нажалост у Граду Панчеву није десило. Више је него очигледно да су након званичног завршетка пројекта, одређене активности утихнуле  – није креиран нови грађански буџет, није организована јавна расправа за нацрте одлуке о буџету града за 2017. и 2018. годину, није спроведено гласање, не постоји извештај о извршењу буџета у 2017. години, а приметно је и слабије ажурирање докумената на сајту локалне смаоуправе, дакле смањење транспарентности. Укидање увида у радни материјал Градског већа, такође иде у прилог претходној тврдњи.

Калина Симић, пројект менаџерка у БИРН-у који је спроводио пројекат Партиципативно буџетирање каже за наш портал да је након реализованог програма било могуће наставити са активностима.

„Оставили смо организацијама цивилног друштва и локалним самоуправама знање из те области, да могу да раде сами. У неким градовима није постојала добра воља да се настави са спровођењем пројекта, тако да он напредује, као што су на пример Шабац, или Рума, у којем је прошле године учествовало 10.000 људи. Они су унапредили пројекат тако што су га спустили на ниво месних заједница, тако да свака МЗ има свој пројекат. Ти градови су примери добре праксе, а парициптивно буџетирање спроводе и Рума, Пирот, Сомбор, Сремска  Миторвица“, објашњава Калина Симић.

На констатацију да је за прошли пројекат требало годину и по дана да се реализује, а да пројекат активације Градске шуме који је изгласан у децембру 2016. године, неће бити завршен ни током ове године, она каже да рокови нису толико важни, колико је битно да буде испоштовано начело транспарентности и да се пројекат реализује.

Наша саговорница додаје да им се представници Града Панчева, са којом је пројектни тим имао добру сарадњу током 2015. и 2016. године, нису обраћали за помоћ током прошле године.

„Ми смо нудили асистенцију која се тицала продукције, израде грађанског водича, прављења ТВ спотова, адаптације промотивног материјала, али није било интересовања“, каже Калина Симић.

Она напомиње да овакви пројекти, који укључују комуникацију са грађанима и подстичу транспаретност и добру управу, нису законски обавезни, и да углавном зависе о капацитета, и развијене демократксе свести.

„Штета је што неке локалне самоуправе нису успеле на крилима доброг примера управљања да наставе ту праксу и унапреде јавност рада“, закључује Калина Симић.

 

 

 

 

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: