Београдска отворена школа доделила награде

Признање „Покретачи промена“ и панчевачком удружењу грађанки FemPlatz 

Награда се додељују грађанима, организацијама цивилног друштва и неформалним групама који својим залагањем утичу на животе суграђана, доприносећи развоју локалне заједнице.

Београдска отворена школа (БОШ) доделила је, пету годину заредом, награде најбољим покретачима промена у текућој години. Ово признање додељује се грађанима, организацијама цивилног друштва и неформалним групама који својим залагањем утичу на животе суграђана, доприносећи развоју локалне заједнице.

Као и до сада, награда је додељена у четири познате категорије. У категорији „Први глас грађана“ за кампању која је кроз своје активности покренула велики број грађана добитник је – Удружење грађанки FemPlatz из Панчева која је реализовала иницијативу „#StopFemicidu – Која је следећа?“. FemPlatz је покренуо ову кампању која је подразумевала информисање и заговарање успостављања независног тела за борбу против фемицида (Femicide watch) и предузимање корака за спречавање и процесуирање фемицида. Кампања сензибилизације јавности укључила је објављивање више од 100 постова на друштвеним мрежама, преко 100 медијских наступа и интервјуа како би се информисала јавност.

У категорији „Сарадњом до промене“ која истиче примере добре праксе и успешне сарадње између јавних власти и организација цивилног друштва добитник је Новосадска бициклистичка иницијатива за иницијативу „Мапирање проблема на бициклистичкој инфраструктури у Новом Саду“. Захваљујући овој иницијативи, Град Нови Сад је у протеклих 5 година извршио радове на санацији 20 километара бициклистичких стаза, као и на изградњи 30 нових километара бициклистичких стаза, чиме је унапређена безбедност бициклиста. Овом сарадњом је унапређен бициклистички саобраћај што потврђују и бројке – 2017. је Нови Сад имао око 9% бициклиста у саобраћају, док данас тај проценат износи око 12%.

У категорији „Поход на активизам“ као најуспешнија иницијатива неформалне групе награђена је иницијатива „Не дамо Млаву“, коју је спровела неформална група Млавска војска из Петровца на Млави. Иницијатива је покренута због забринутости грађана због загађења  реке Млаве цијанобактеријом. Грађани су се окупили на четири грађанска збора на реци Млави, када су потписиване пријаве Инспекцији за ванредни инспекцијски надзор због непоступања предузећа које управља минихидроелектраном по инспекцијском налогу. Као резултат ових активности, послат је захтев Општини да уврсти у буџет хидролошку анализу воде, тромесечно и месечно у току сезоне, што је Општина и уврстила у свој буџет.

У категорији „Покретач промена која слави појединце који су се истакли“, награду је добила Александра Пауновић за иницијативу „Упис у регистар добровољних давалаца матичних ћелија“. Александра Пауновић је ове године изненада оболела од акутне лимфобласне леукемије. На крају њеног лечења, биће потребна трансплатација коштане сржи, тј. матичних ћелија. Александра се из болнице, где је на терапији, повезала са удружењем Леука и Заводом за трансфузију и спровела иницијативу и кампању за Упис у регистрар добровољних давалаца матичних ћелија. Иницијатива је била врло успешна и за један дан се у Ћићевцу 95 људи уписало у регистар давалаца матичних ћелија.

Награде су додељене у оквиру обележавања 30 година постојања Београдске отворене школе. Током 30 година, Београдска отворена школа подржала је више од 850 организација цивилног друштва, али и оснажила преко 65.000 носилаца промена, који стварају отпорно друштво засновано на знању, партнерству и одговорности.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: