О вршњачком насиљу поводом Светског дана детета

Представа „Зато што те се плашим“ окупила око 300 ђака

Поводом Светског дана детета, 20. новембра, Иницијатива за инклузију ВеликиМали и Културни центар Панчева, организовали су јуче позоришну представу и трибину „Зато што те се плашим“, која се бави вршњачким насиљем.

Око 300 ђака седмих и осмих разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ и ученика Гимназије „Урош Предић“ Панчево, гледало је представу у одличном извођењу Анђеле Поповић, Дејана Јајчанина, Ивана Јевтовића, који је и режирао комад према тексту Дуње Петровић. Организатор представе је агенција „Здрав живот“, која се већ две деценије бави едукацијом младих.

Комад приказује добро и лоше понашање ђака у средњој школи, са главном поруком да је право решење проблема ненасилна комуникација. Порука упућена младим особама које покушавају да пронађу себе у друштву у ком многе вредности губе смисао јесте да је излаз грађење сопственог става, а не пуко прихватање ставова које околина и друштво намећу.

Након извођења представе о вршњачком насиљу са ђацима је разговарао проф др Жарко Требјешанин, док је трећи интерактивни део програма за децу био и најзанимљивији, судећи по њиховом интересовању.

„Заиста су активно учествовали и дали велики број могућих решења за конфликте приказане у представи, а глумци су изводили те сцене“, рекла је Марија Мацакања, стручна сарадница Инцијативе за инклузију ВеликиМали.

Представа је део пројекта „Заговарање за примену протокола за заштиту деце од насиља” којим кооординира Ужички центар за права детета на националном нивоу, који у Панчеву спроводи Инцијативе за инклузију ВеликиМали. Програм се реализује у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством здравља, Министарством образовања, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије и УНИЦЕФ-ом, уз финансијску подршку Европске уније.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: