Међународне организације осудиле притиске на новинаре у Србији

„Позивамо српске званичнике да јавно осуђују претње за слободу медија и нападе на новинаре“

Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ) осудиле су притиске на новинаре и медије у Србији и позвала српске званичке да ураде то исто.

Позивамо српске званичнике да јавно осуђују претње за слободу медија и нападе на новинаре“, наглашава се у заједничком саопштењу највећих међународних новинарских организација, пренело је Независно удружење новинара Србије (НУНС).

ИФЈ и ЕФЈ су саопштили и да се солидаришу са новинама Врањским, да осуђују политичке и економске притиске на медије и да дају пуну подршку својим чланицама у Србији које се боре за новинарске и медијске слободе.

Председник ЕФЈ Могенс Блихер Бјерегард је истакао да би „Влада Србије требало да јасно каже да доследно спроводи законе и да сви медији и новинари имају једнак третман“

„Позивамо српске званичнике да јавно осуђују претње за слободу медија и нападе на новинаре“, рекао је Бјерегард поводом одлуке власника и уредника недељника Врањске Вукашина Обрадовића да због политичких и економских притисака угаси тај медиј после 23 године постојања.

Председник ИФЈ Филип Лерут је изјавио да „континуирани напади на новине Врањске представљају скандал за демократију у Србији“

„Не можемо да толеришемо то што је угледни недељник под сталним надзором и застрашивањем само због тога што обавља свој задатак информисања грађана“, навео је Лерут.

Према његови мречима, удружења од Владе Србије траже да учини све што је у њеној надлежности да буде гарант слободног и независног новинарства у земљи.

ЕФЈ и ИФЈ су навее да их је НУНС обавестило да су Врањске новине од оснивања 1994. континуирано подвргнуте политичким и економским притисцима, јер је тај недељник познат по откривању злоупотреба јавних функција, као што су корупција и организовани криминал.

 

Опширније на линку

Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: