У последња три дана убијене две жене, а неколико повређено

Повереница: променити дискриминаторни однос и партијархални став да је жена власништво мушкарца

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је да су у само последња три дана убијене две жене, а неколико физички повређено.

Апелујући на све надлежне да у потпуности примењују Закон о спречавању насиља у породици, као и све друге расположиве мере заштите како би се зауставио тренд пораста насиља над женама, повереница истиче да партнерско и насиље у породици није нечија лична ствар, већ важно друштвено и државно питање.

“Међутим, то не укључује злоупотребу информација из приватног живота жртве у медијима, унижавање људског достојанства и кршење Кодекса новинара Србије. Претходних дана сведоци смо недопустивог и сензационалистичког извештавања о певачици Наташи Беквалац, а у прилог томе говоре и бројни коментари у појединим медијима и на друштвеним мрежама који релативизују злочин изношењем информација које нису од интереса за јавност и које штете како жртви, тако и њеној породици”, наводи се у саопштењу.

Повереница Јанковић посебно наглашава да се мора променити дискриминаторни однос и партијархални став да је жена власништво мушкарца, из кога произлазе различити облици насиља.

Да би се ова промена заиста десила, потребно је да се сви заједно боримо за разбијање родних стереотипа, а у том послу медији имају изузетно важну улогу. Повереница још једном апелује на медије да приликом извештаваја о насиљу у породичним и партнерским односима поштују професионалне и етичке стандарде, а то укључује и поштовање приватности и достојанства жртве, њихове деце и породице, без обзира да ли се ради о јавној личности или било ком другом грађанину ове земље.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress