Саопштење панчевачких удружења поводом забране извоза пшенице и кукуруза

Последњи ударац произвођачима – ратарима

Поводом најновијих одлука Владе везаних за пољопривреду, удружења „Панчевачки ратари“, „Грађанска непослушност“ из Долова и Асоцијација „Аграрни форум“ Панчево, упутили су јавности саопштење које преносимо у целости.

„Од тренутка када смо се огласили прогласом почетком 2018. године и тражили да Министар пољопривреде (који је и сада на тој функцији) као морални чин поднесе оставку – због тога што нас је шест месеци лагао и варао у вези санације последица суше током 2017. године, забранили су у медијима наше оглашавање. Као последњи вапај за спас, пре две године смо упутили отворено писмо, и упитали, поред осталих ‘паметњаковића’ и наше бајне стручњаке ‘Где је пут нашег спасења’. Нико се није огласио.

Последњи ударац ратарима је овај покварени режим задао забраном извоза пшенице и кукуруза. По речима званичника, пшенице имамо довољно за нас и 2 милиона тона за извоз. Што се тиче кукуруза, и поред умањеног приноса због суше, исти званичници су рекли да и поред умењеног приноса имамо довољно за наше потребе и 2,5 милиона тона за извоз. Сада, када је извоз тек кренуо и кукуруз и пшеница достигли на берзи највише откупне вредности досад (35 – 36 дин/кг), власт и овај ‘штеточински’ режим, једва дочекавши изговор – хитно забрањује извоз ових култура и тиме задаје последњи ударац ратарима пред сам почетак пролећне сетве, уместо да искористимо веома ретку појаву на светском тржишту повољну за ратарство и економски оснажимо наше ратаре пред сетву.

Ратари су дубоко незадовољни административним штеточинством власти, и траже хитан прекид ових мера и успостављање слободног тржишта и протока робе, јер зашто поново сејати кад нам је забрањен извоз. Зар треба бојковати пролећну сетву?

Тражимо да се пољопривредницима омогући точење дизел горива уз аграрну картицу у канистере како би избегли велике гужве и редове на пумпама у току саме сетве“.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: