Реновирање без грађевинске дозволе у стамбеној згради

И поред решења инспекције радови настављени, кладионица „Моцарт“ отворена

„Усвојили смо све сугестије надлежних инспекција, допунили потребну документацију, предали пројекат и прорачун статичара и очекујемо убрзо позитиван одговор”, кажу у компанији „Моцарт“

У насељу Котеж I, у стамбеној згради у Улици Браће Јовановића 96, прошлог викенда почела је са радом кладионица „Моцарт“. Отварању су претходили опсежни радови, који су према речима станара трајали два месеца.

„Радови су били интезивни, чак и викендом. Секли су зидове, а да при том нису обавестили нас станаре да ће се нешто радити, иако су према закону на то обавезни. Чак су улазили и у подрум и бушили “, каже један од станара и додаје да су и његове комшије огорчене јер не желе да им се у згради налази кладионица.

Такође, како је каже наш саговорник нису тражили ни сагласност станара, иако је неопходна сагласност већине.

Станари су се обраћали грађевинској и просветној инспекцији, комуналној полицији, а обратили су се и нашој редакцији. Сумњали су да кладионица нема грађевинску дозволу за извођење радова, која је према Закону о становању и одржавању зграда обавезна.

Секретар Секретаријата за инспекцијске послове градске управе града Панчева Бобан Ђурђев, потврдио је за наш портал да је грађевинска инспекција утврдила да компанија „Моцарт“ нема дозволу за извођење радова, те је издала решење о обустави радова.

„Они су запримили решење 30. маја. Рок за поступање по решењу од месец дана је истекао тако да објекат улази у план уклањања”, прецизирао је Ђурђев.

Радови не само да нису обустављени већ су интезивирани, па је кладионица почела са радом у петак, 13. јула. Радно време кладионице је од 9 до 24 сата. На питање да ли ће инспектори излазити на терен, те да ли ће Секретаријат изрећи одређене новчане казне за непоступање по решењу, Ђурђев је одговорио да „инспектори неће излазити на терен јер је издато решење о уклањању“, те да „нажалост нема новчаног кажњавања“.

Како стоји на сајту Града Панчева објекат „Моцарт“ кладионице је уврштен у план уклањања бесправно изграђених објеката, које је заказано за 29. септембар. Управни поступак покренут је 22. маја.

Међутим, велико је питање да ли ће план бити реализован с обзиром да тренутно у граду не постоји фирма која је ангажована за те послове. Наиме, према градској Одлуци о уступању и извођењу радова, уклањања објеката или дела објеката и уклањања предмета и ствари по основу извршних решења, за посао уклањања задужена је ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева”.

Како су нас обавестили из тог јавног предузећа, последњи активни уговор за уклањање нелегално постављених објеката реализован је 5. јануара ове године, за уклањање четири објекта.

„Уговор је био склопљен са фирмом КИЗЗА ДОО. Износ Уговора за уклањање првог објекта износио је укупно 55.500,00 динара са ПДВ-ом, док је други уговор за уклањање три објекта износио укупно 534.042,60 динара са ПДВ-ом“, стоји у одговору јавног предузећа нашој редакцији.

Након тога ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева” је у јуну расписала нову јавну набавку за уклањање нелегално постављених објеката, али се на тендер нико није јавио.

„Јавна набавка је поновљена, односно поново је расписана и у току је. Очекује се да се нови уговор потпише у августу“, саопштавају из Дирекције.

Према попису инспекције који се налази на сајту града тренутно на рушење чека преко 200 објеката, а за неке од њих управни поступак је покренут још 2005. године.

Мамац за ђаке

Новоотворена кладионица се налази у стамбеној згради, у близини две средње школе. Станари сумњају да је удаљеност од кладионце до школе мања од 200 метара, што није у складу са Законом о играма на срећу. (члан 71 – „удаљеност аутомат клуба од зграде образовних установа (основних и средњих школа) не може бити мања од 200 метара. Удаљеност из става 1. овог члана представља најкраћи безбедни пешачки пут од најближе ивице зграде образовних установа (основних и средњих школа) до улаза у аутомат клуб у коме се приређују игре на срећу на аутоматима)).

У градској просветној иснпекцији рекли су нам да нису надлежни за конкретан случај, већ је то у делокругу финансијске инспекције Министарства финансија.

„Немамо овлашћење да поступамо. Пре неколико година била је слична ситуација, и изашли смо на терен, али с обзиром да нисмо надлежни обратили смо се министарству. Они су нам уредно одговорили да имају укуно шест инспектора, и да свакако неће моћи да поступају. У овом случају стварно смо немоћни. Али, можда сада министарство има више инспектора“, рекла је Нада Беркуљан, шефица одељења просветне инспекције и додала да би станари требало да се обрате министарству.

Према Закону о играма на срећу, малолетницима је забрањен улаз у кладионице и коцкарнице, што важи и за игру игара на срећу. Такође, унутар објекта треба да постоји велики плакат о превенцији болести зависности, као и контакт установе која може да им помогне.

У компанији „Моцарт“ кажу да ће ово „уплатно место… обезбедити посао за неколико десетина људи, што је један од основних разлога зашто смо максимално убрзали радове и отворили овај објекат“.

„Уплатно место је отворено на иницијативу наших играча и Ваших суграђана, који су саставили петицију да се управо у овом крају отвори нови, модеран локал. Ми у Панчеву већ годинама послујемо на четири уплатна места, а играчи и комшије могу да потврде да смо пожељни суседи који поштују кућни ред и, у маниру доброг домаћина, брину о унутрашњости, као и његове околине“, истиче за наш портал Борјан Поповић, директор корпоративиних комуникација у тој комапанији.

На питање о неопходним дозволама за извођење радова, он одговара:

„Што се тиче проблема с дозволама, усвојили смо све сугестије надлежних инспекција, допунили потребну документацију, предали пројекат и прорачун статичара и очекујемо убрзо позитиван одговор.“

Он каже да у компанији разумеју бојазан станара који су у претходном периоду имали лоша искуства с ранијим закупцима овог локала у насељу Котеж.

„Треба истаћи, међутим, да до сада нисмо имали никаквих проблема ни у нашим објектима, као ни око њих, а колико водимо рачуна о заједници у којој послујемо, али и о безбедности грађана, говори и податак да је наш систем видео-надзора на располагању Министарству унутрашњих послова 24 часа“, закључује Поповић.

Наш саговорник истиче да је компанија „Моцарт“ друштвено одговорна компанија, те да је бригу о заједници показала је тако што је подржала бројне акције на локалном нивоу.

„Управо у овом насељу компанија „Моцарт“ има у плану је да реновира један кошаркашки терен, а с тим у вези смо пре извесног времена поднели захтев за сагласност за обнову игралишта у Улици Моше Пијаде, који је преко сајта „Део твог живота“ предложио Ваш суграђанин“, наглашава Поповић.

На питање да ли су извршили мерење колико је кладионица удаљена од школе и колико оно износи, из „Моцарта“ одговарају:

„Што се тиче удаљености од школе, она је у складу са важећим законским прописима, за шта имамо и званичну потврду. Тачније, износи 318 метара, што је најкраћа пешачка раздаљина од улаза у наш објекат, до најближе ивице школског дворишта“.

Како смо сазнали компанија „Моцарт“ није власник објекта, већ га изнајмљује.

 

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress