Сајам запошљавања у Панчеву

Понуђено преко 430 радних места, углавном за занатске делатности

У Панчеву на евиденцији НСЗ тренутно без посла 8.205 лица

Сајам запошљавања одржан је данас, 8. маја, у Панчеву, на Корзу, у Улици Војводе Живојина Мишића. Учествовало је око 40 послодаваца са територије Града Панчева, који су понудили 438 слободних радних места.

Град Панчево у сарадњи са Националном службом за запошљавање, на основу усвојеног Локалног акционог плана за запошљавање града Панчева организује Сајам запошљавања, у циљу повећања видљивости мера и програма у области унапређења запошљавања у Панчеву. На Сајму су се представили послодавци који учествују у мери „Студентска летња пракса“, као и послодавци који намеравају да запосле нове раднике.

Према речима Ђорђа Лукача, директора филијале Панчево, Националне службе за запошљавање, углавном су понуђена занимања из занатских делатности, за нискоквалификовану радну снагу. Према евиденцији НСЗ у Панчеву је тренутно незапослено 8.205 особа, док је на територији четири опшитне коју покрива панчевачка филијала 15.486 лица.

 „На нашој евиденцији је чак 53 одсто лица са средњом школом, 33 одсто је без квалификција, и 14 одсто са вишом и високом школом“, казао је Лукач.

Он је додао да је потржања за занатлијама велика. НСЗ има и програме за преквалификацију које годишње искористи преко 120 особа. До сада су то били програми за геротнодомаћице и књиговође, док ће ове године бити покренути нови програми.

Када су ефекти Сајмова запошљавања у питању, директор каже да је проценат радника који су задржали посао после шест месеци порастао са 25 на 50 одсто.

Сузана Јовановић, чланица Градског већа задужена за рад, запошљавање и социјалну политику, истакла је непосредан контакт између незапослених лица и послодаваца има много више ефекта, него други начини комуникације. Додала је да мере запошљавања које спроводи Градска управа у смислу одрживости прелазе 70 одсто.

На Сајму је по први пут презентован Локални акциони план за бробу против трговине људима.

Заинтересовани суграђани су имали прилику да града Панчева добију све потребне информације у вези са отвореним јавним позивoм који се односи на меру активне политике запошљавања „Самозапошљавање“ (средства за отварање привредног друштва или предузетничке радње, набавку опреме и адаптацију простора) и меру активне политике запошљавања и “Отварање нових радних места” (средства намењена предузетницима, микро и малим предузећима са територије града Панчева). На штанду Националне службе за запошљавање биле су доступне све информације о услугама и програмима које пружа ова установа.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress