Вожња на врелом асфалту у летњим месецима

Половина возног парка АТП-а климатизована

Иако је лето календарски тек недавно почело, неколико врелих таласа већ нас је упозорило да се што пре привикнемо на високе температуре, поготово уколико део дана проведемо у градском и међуградском превозу.

Велики број грађана Панчева свакодневно путује у Београд аутобусима АТП-а и током лета. Редовни путници већ знају који је аутобус расхлађен, а у ком је, народски речено – „100 степени“.

Возни парк АТП-а поседује 27 климатизованих аутобуса, што чини половину возила током летњег реда вожње која се нађу на улицама, односно 30 одсто укупног броја аутобуса овог предузећа.

„Чињеница да не постоји довољан број климатизованих аутобуса, свакако отежава и онемогућава да апсолутно сви правци буду покривени климатозованим аутобусима. Генерално, план је да се аутобуси током летњег периода распоређују на свим линијама градског и међумесног саобраћаја“, каже Небојша Гајић, директор тог предузећа.

Обнављајући возни парк новим аутобусима у два наврата, прошле и ове године, АТП је купио аутобусе са уграђеним клима уређајима.

„Наставићемо са истим трендом јер сматрамо да клима уређај треба да буде стандарда опрема аутобуса како би путницима било пријатније путовање, а нашем возном особљу свакако лакши услови рада“, рекао је Гајић.

Уколико дође до квара на расхладном систему, аутобуси се искључују из саобраћаја како би у што краћем року били поправљени.

Он је истакао да је при врло високим температурама и честом заустављању возила, тешко одржати оптималну температуру унутар аутобуса, па се понекад путницима чини да климе или слабо хладе или не раде уопште. То је, за сада, случај са старим аутобусима.

„С обзиром на високу преосечну старост тих аутобуса  и трошкова уградње и одржавања, утврдили смо да није економски оправдано улагати у систем за расхлађивање у половне аутобусе, који су стари преко десет година“, закључује директор.

Према Гајићевим речима, иако је лето почело „паклено“, жалби путника по овом питању нема.

Дуња Стојковић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: