Пољопривредници блокирали све улазе у Панчево, километарске колоне возила

Незадовољни пољопривредници блокирали су од јутрос све главне улазе у Панчево, али и излазе из тог града.

Репортер Н1 Милош Ђошић, који је на лицу места, каже да су створиле колоне дуге више километара и да су људи који чекају у колони нервозни.

„Прилазе пољопривредницима покушавајући дqа их убеде да их пусте да прође. Од јутрос се пуштају само возила Хитне помоћи и родитељи који су са децом у аутомобилима“, наводи наш репортер.

Он додаје да је ситуација мирна и даН1 је присутна полиција.

Како наводе, блокаде остају све до испуњења захтева, а незванично се помиње да се касниеј током дана спрема још једна блокада у Опову.

Пољопривредници не одустају од протеста ни након што је председник Александар Вучић најавио да ће предложити Влади да прихвати неке од захтева пољопривредника. Они, наиме, кажу да су преговарачи који су јуче били код Вучића „пиони“ и „сателити“ власти и „провладина удружења“.

Представници Удружења произвођача млека Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије изјавили су, после састанка са Вучићем, да су задовољни јер су њихови захтеви највећим делом испуњени.

Одговарајући на критике пољопривредника који су и даље у протесту, они су рекли да су то „две одвојене приче које су се игром случаја спојиле у једну“.

Одлука да се изађе на протесте уследила је након што је седам удружења из различитих крајева Србије није успело да постигне договор са премијерком Аном Брнабић, а потом одбило позив на састанак са председником Александром Вучићем.

Пољопривредници траже повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара као и минималну откупну цена млека од 78 динара по литру плус приход на додатну вредност (ПДВ). На листи захтева је и да се на дизел не обрачунавају акциза и ПДВ, да се уведе прелевман (заштитна такса) на млечне производе који се увозе из Европске уније и држава потписница споразума ЦЕФТА као и да се тренутна субвенција по крави од 30.000 динара увећа за 10.000 динара.

Н1

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: