Предраг Богатинчевић о одласку са функције и о оптужбама у прилогу РТВ Панчева

Политичка смена директора ОШ „Аксентије Максимовић“ у Долову?

Медијски обрачун за неистомишљеницима

Предраг Богатинчевић, директор Основне школе „Аксентије Максимовић“ у Долову, смењен је са те функције после осам и по година. Други четворогодишњи мандат му је истекао 9. октобра ове године, а конкурс још увек није окончан.

За в.д. директора школе изабрана је Зорица Секуловски, и поред подршке колектива који је Богатинчевић имао.

Разлог за то он види у политици. Политичку позадину Предраг Богатинчевић види и у прилогу РТВ Панчева у којем су изнесене тврдње за које он каже да су неистините, са циљем да га дискредитују као човека.

Према речима нашег саговорника процедура за избор новог директора покренута је у јулу ове године. Тада се на тајном гласању Наставничко веће од укупно 62 запослених, 55 изјаснило за Богатинчевића, а 11 за његовог против кандитада Владимира Вемића. Школски одбор је такође гласао 4 на према 3 у корист Богатинчевића.

„Документи су 5. јула достављени Покрајинском секретаријату који је имао рок од 15 дана да пошаље на одлучивање министру просвете, који доноси одлуку о избору директора. Међутим, тек 9. октобра тај документ је стиаго у Министарство, а одговор још нисмо добили“, прича Богатинчевић.

Он тврди да је трепео политичке притиске да се учлани у Српску напредну странку како би остао на позицији директора, те да је одбио, због чега је и смењен.

„Било је покушаја да пређем у странку. Када сам одбио онда су решили да поставе неког свог. На крају је испало да нису хтели да ме приме у странку, како стоји у прилогу РТВ Панчева, а да сам ја то желео“, каже он.

Да је Богатинчевић желео да се учлани у СНС потврдио ја за наш портал Жељко Сушец, шеф одборничке групе СНС-а. Он је прецизирао да је Богатинчевић био члан СНС-а, 2012. или 2013. године, затим је прешао у Демократску странку, а његови покушаји да га поново приме у СНС нису уродили плодом, јер како Сушец каже, статут те странке то не дозвољава.

Богатинчевић одговара да никада није био члан СНС-а, те да је члан ДС-а постао 2013. године.

Наши саговорници имају и различите приче у вези са постављањем нове в.д. директорке школе „Аксентије Максмимовић“. Сушец каже да политика није умешана у њен избор, те да ју је предложио Школски одбор, а Богатинчевић то демантује. Он каже да је на предлог СНС-а, покрајински секретаријат донео решење о постављању нове в.д. директорке.

Контроле и куповина

Током лета, школу је посећивало неколико инспекција – буџетска, просветна. Неправилности, наводи Богатинчевић нису утврђене већ су школа, као и он за свој рад, добили највише оцене.

У прилогу РТВ Панчева наводи се да је Богатинчевић запослио сина председнице Школског одбора као ноћног чувара и на тај начин „купио“ њен глас. Он одговара да за то није било потребе с обзиром да је Наташа Рашковић чланица Школског одбра из редова Наставничког већа, и не може да износи свој став, већ став тела који представља, те да „није било потребе да било кога поткупљујем“.

У изјави за наш портал Наташа Рашковић, председница потврдила је да куповине није било.

„Ја сам у школском одобру 20 године, Пеђа је девет година директор, и увек је имао подршку мог колектива, није било потребе за куповином гласова“, изјавила је Наташа Рашковић.

Што се тиче Жељка Ивковића, за којег се у прилогу РТВ Панчева наводи да је „лопов“ и да га је Богатинчевић запослио, бивши директор школе у Долову каже да је тај Ивковић био директор када је он почео да ради, те да није могао да га запосли. У вези са кривичним делом који се Ивковићу ставља на терет, Богатинчевић објашњава да просветна инспекција није утврдила неправилности, те да је руководство упутила да се додатно информишу у Министарству рада. Упит је, каже наш саговорник, послат Министарству рада, Министарству просвете и локалној инспекцији рада.

„Одговор од министарстава нисмо добили , а у налазу градске инспекције стоји да је радно-правни статус колеге непромењен“, прецизира Богатинчевић.

Тврдња да је у сукобу интереса јер је уједно самостални одборник у Скупштини града и директор школе, према Богатинчевићу не стоји, јер није како каже гласао за буџет и тражио је да буде изузет из гласања које се односило на чланове Школског одбора у његовој школи.

Наташа Рашковић каже да је колектив школе шокиран, и да их је ситуација обесхрабила.

„Имали смо савршен однос у колективу, сад се све променило. За нас је одлазак на посао био дружење, уживање са децом и колегама, лепо и опуштајуће. Сада смо под притиском, прозвана сам и ја зато што је мој син радио као ноћни чувар неколико месеци прошле године, а Пеђа је оптужен да је купио глас од мене“,

Она такође наводи да оцене свих инспекција у школи биле одличне.

„Нисмо очекивали овакву ситуацију, и не знам где смо погрешили када смо све добро радили“, истакла је наша саговорница и додала да су представници Школског одбора, Савета родитеља, синдиката, послали писмо Министру просвете у којем су изнели све чињенице и тражили састанак с њим. Одговор ни после месец дана нису добили.

На питање какав је однос запослених према новој в.д. директорки, с обзиром да се у прилогу РТВ Панчева наводи да она трпи мобинг, Наташа Рашковић каже да није било тешких и ружних речи за две недеље колико је Секуловски на челу школе.

С обзиром да се у прилогу РТВ Панчева помиње да Зорица Секуловски у школи „трпи ужасан терор, мобинг, злостављање…“ позвали смо је како бисмо чули њену страну приче. На питање да ли су наводи тачни, Секуловски је рекла да не жели ништа да коментарише.

Богатинчевић се вратио на место наставника физичког у ОШ „Аксентије Максмимовић“, у којој ради већ 15 година. Каже да ће наставити да се бави политиком као опозиционар, те да ће се и даље трудити да ради у интересу заједнице.

„Нећу бити члан СНС-а. Као самостални одборник и раније сам имао обичај да кажем да ако нешто град добро уради – браво, а за оно што није добро да понудим решење, не само да критикујем. Тренутно размишљам са пар својих пријатља о оснивању удружења грађана, а сарађиваћу и даље са опозицијом“, закључује Богатинчевић.

 

Ивана Предић

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
JA JA
4 године пре

Statut SNS-a ne dozvoljava da se prelazi iz druge stranke??? Koga bre z….

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: