Резултати панчевачког Конкурса за информисање

Политичка расподела новца медијима

Град Панчево расподелио је 38.050.000,00 динара за производњу медијских садржаја за 2019. годину, у оквиру Конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисање. Градоначелник Саша Павлов потписао је 13. јуна, предлог расподеле новца који су дали чланови комисије – Дарина Грчић, из Асоцијације електорнских медија Војводине, Милош Лазић, из Удружења електронских медија Com Net и Ана Кекерић, као медијски стручњак.

Подржано је 24 пројекта, а највреднији медијски пројекти биће емитовани на РТВ Панчево. Том медију додељено је 6,5 милиона динара, док је преко повезаних агенција које ће реализовати пројекте на РТВ Панчево, зарадило још 9,7 милиона динара.

Јутарњи програм Радио Панчева који је и иначе део редовног програма тог радија, финансиран је са 4,9 милиона динара, а подносилац пројекта је Wagner production. Оригиналан садржај јутарњег програма на телевизији Панчево, понудио је ПР Владимир Илић, власник Аудио видео продукције, и за тај пројекат добио 4,8 милиона динара.

То значи да је РТВ Панчево заједно са повезаним агенцијама инкасирало 16,260 милиона динара, и поред тога што је у марту ове године добило упозорење од РЕМ-а због непрофесионалног извештавања, кршења Кодекса новинара Србије, Закона о информисању и медијима и Правилника о суфинансирању медијских садржаја.

Новац су добили и медији који имају опомене Савета за штампу портал www.evrsac.rs (3,2 милион) и дневне новине Информер (500.000 динара). Ово је трећа година да Информер добија новац из панчевачког буџета, и поред тога што су досадашњи пројекти проблематични, о чему смо писали.

Иако Правилник не забрањује доделу средстава медијима који крше професионалне норме и Кодекс новинара, обичај је да се такве мере, уколико их има наведу и да препорука да се такве грешке не понављају. Логично би било, пак, да такви медији не могу да добију новац јер не раде у јавном интересу.

На питање због чега у Одлуци о додели средстава нема ни реч о опоменама и упозорењима надлежних независних тела, и због чега су ти медији добили толике милионе, од Саше Павлова, градоначелника Града Панчева, нисмо добили одговор.

Ни расподела остатка новца није донела изненађења. Наиме, као и претходних година, финансијску подршку за објављивање медијских садржаја у јавном интересу добили су и београдски медији блиски власти: телевизија Студио Б за исти пројекат као прошле године „Водич кроз дијабетес“ – 1,6 милиона динара; портал srbijadanas.rs – 500.000 динара; по први пут новац су добили портали republika.rs 700.000 динара и портал embargo.rs -500.000 динара, за пројекат који се бави борбом против дискиминације (погледај насловну фотографију).

Што се тиче панчевачких медија, лист Панчевац је традиционално награђен са пет милиона динара за исти пројекат као претходних година – Мултијезични додатак, док је порталу 013info, за пројекат под називом Инфонет додељено 1,2 милиона динара.

Исто толико новца за садржаје који ће бити објављени на новоотвореном панчевачком порталу, abcsport.rs, регистрованом 5. марта ове године, добили су једно удружење и агенција, који су такође основани ове године – 21. јануара и 1. априла.

Реч је о Удружењу АБЦ спорт, из Панчева које заступа Маја Јанош и које је добило 650. 000 динара и Агенција за маркетинг и рекламу Digital seven Панчево, чији је директор Лазар Грубор.

Шампионка у количини добијеног новца међу локалним медијима, је свакако Виолета Пештанац, која је за три пројекта кроз различтиа удружења и портале зарадила 2,5 милиона динара.

Комисија није подржала пројекат нашег портала „Локални економски развој предуслов за квалитенији живот“ у вредности од 324.000 динара.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: