Eпилог медијског линча панчевачког новинара

Почиње суђење по другој тужби Ненада Живковића против РТВ Панчево

Телевизија Панчево је у фебруару, а потом поново у мају и јуну прошле године, емитовала серију прилога у којима дискредитује новинара и најгрубље га вређа. Након прилога из фебруара, РЕМ им је изрекао две мере упозорења, али оне нису биле препрека да се са кампањом настави.

Након тужбе коју је Ненад Живковић, новинар сајта Панчево Си Ти, поднео против РТВ Панчево, у јулу 2019. године, због повреде угледа и части, он је поново тужио ту телевизију и одговорну уредницу Јасмину Петковић у новембру исте године. Како смо сазнали у Вишем суду у Београду, прво рочиште у овом постпуку биће одржано у петак, 22. маја. Тужба је подигнута због три прилога, емитованих 29. маја, 5. и 6. јуна.

РТВ Панчево је у фебруару, а потом поново у мају и јуну прошле године, емитовала серију прилога у којима дискредитује новинара и најгрубље га вређа. Након прилога из фебруара, панчевачкој телевизији је РЕМ изрекао две мере упозорења, али оне нису биле препрека да се са кампањом настави.

Крајем маја на телевизији Панчево емитован је видео прилог, и објављен текст на порталу те телевизије, у којем се за Ненада Живковића каже да није новинар, да је „гори од острашћеног политичког активисте, да је упетљан у лажи, да пати због мизерне подршке“, а означен је и као „уличарски синоним недемократског дијалога”.

Неколико дана касније, појавили су се нови прилог и текст. Овог пута Жиковић је означен као „плаћени пројекат” и као „политички активиста”, који подржава „проусташке медије”. Он је представљен и као „средство за даље усташке обрачуне са Србијом, лажни новинар, професионални ‘опозиционар’, промотер насиља, лажни борац за мир, опсесивни материјалиста, ученик шпијуна”. Сутрадан емитује се и наставак прилога, под називом „Живковић је део пројекта унутрашње дестабилизације Србије (2. део)”, у којем се између осталог наводи да се панчевачки новинар бави махинацијама, преварама и злоупотребама.

Због ових прилога, РЕМ је РТВ Панчево изрекао трећу меру упозорења, а дотадашњи главни и одговорни уредник Мирослав Милаков, је смењен за те функције.

Како стоји у тужби, у коју смо имали увид, у поменутим медијским садржајима, изнете су неистине и увредљиви вредносни судови који су повредили углед и част тужиоца. Такође, повређено је више тачака Кодекса новинара Србије – истинитост извештавања, одговорност новинара, новинарска пажња и поштовање приватности.

У тужби се предлаже да РТВ Панчево и Јасмина Петковић, на име накнаде нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, због повреде угледа и части, исплате Живковићу 300.000 динара, и да се тој телевизији забрани објављивање сличних информација, под претњом плаћања 250.000 динара. Такође, туженој Јасмини Петковић се налаже да правноснажну пресуду објави на ТВ Панчево.

Иначе, припремно рочиште по првој тужби новинара Ненада Живковића против РТВ Панчево и одговорног уредника тог медија Мирослава Милакова, одржано је у новембру прошле године у Вишем суду у Београду, наредно је заказано за 26. март, али је одложено због ванредног стања. Како смо сазнали у Вишем суду ново рочиште у овом поступку није заказано, а неће се још судити ни панчевачком порталу epancevo, којег је Живковић такође тужио у јулу прошле године. За увредљиве текстове објављене на том порталу, Савет за штампу је изрекао порталу чак девет опомена и утврдио до се ретко сретао са тако драстичним прекршајима професионалних и етичких правила.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: