Прича Војвођанског истраживачког-аналитичког центра

Петнаест општина у Војводини склопило уговор са истим предузећем за спаљивање анималног отпада, међу њима и Панчево

На територији 15 општина у Војводини у наредних два до шест месеци требало би да се сакупи десет пута више лешина и животињског отпада него што је то било након поплава у Србији 2014. године, ако је веровати експресно спроведеним јавним набавкама за уклањање, транспорт и спаљивање животињског отпада прве категорије. Све послове као једини понуђач добило је предузеће “Еко-вет плус” доо са “настрешницом за покривање опреме за спаљивање животињског отпада” у Врбасу, о коме је VOICE недавно писао.

Еко-вет плус” пријавио је дневни капацитет постројења у Врбасу на максимално 900 килограма, колико теже на пример једна крава и једна одрасла крмача. Али, 15 општина досада је склопило уговоре са тим предузећем на два, четири или шест месеци, у укупном износу од готово 53 милиона динара.

Од краја новембра до данас краткорочне уговоре са “Еко-вет плус” доо склопиле су општине Алибунар, Бач, Бачка Паланка, Беочин, Ковин, Опово, Србобран, Темерин, Тител, Вршац, Врбас, Жабаљ, Бачки Петровац, Панчево и Бела Црква. Тренд расписивања истоветних јавних набавки у Војводини је току, показују подаци Управе за јавне набавке.

Понуде државних кафилерија ВУ Напредак из Ћуприје и ВУ Протеинка из Сомбора, које су досада сарађивале са готово свим општинама у Војводини, изостале су са свих до сада спроведених набавки.

Тако је “Еко-вет плус” доо Бранислава Радишића, предузеће основано у јулу 2017. године са “настрешницом за покривање опреме за спаљивање анималног отпада” у Врбасу које је дозволу за изградњу добило 1. новембра – било и једини и изабрани понуђач. Према просечној тежини грла у врбаској спалионици дневно може да се спали једна крава музара и једна крмача или две овце и један приплодни бик. Капацитет од максимално 900 килограма на дан “Еко-вет плус” доо је пријавио у захтеву за потребу израде Студије о процени утицаја на животну средину.

Епидемија свињске куге, лудих крава или партијског “испумпавања” милиона из државне кесе?

Јавне набавке спроведене за мање од десет дана, истоветна конкурсна документација, изостанак државних кафилерија које услугу наплаћују по килограму и склопљени уговори са истим понуђачем отвориле су питање да ли Војводини прети нека епидемија свињске куге, лудих крава или птичјег грипа? Или епидемија истих јавних набавки има за циљ да за кратко време извуче новац пореских обвезника из општинских буџета преко приватног предузећа чији је власник, како је VOICE већ писао, повезан са високим функционерима Српске напредне странке.

Панчево: За месец дана четири пута више него за целу 2016. годину

Пример Града Панчева најочигледније приказује да ће наменски основано предузеће са политичким везама из буџета извући десетоструко веће износе од оних које су државне кафилерије наплаћивале по количини и на годишњем нивоу. У фебруару 2016. године, ЈКП “Хигијена” је склопила 12-месечни уговор са ВУ протеинка у износу од 360.000 динара без ПДВ-а. Пре истека уговора са државном кафилеријом, 14. децембра исто предузеће је склопило оквирни споразум са “Еко-вет плус” по којем ће за ову услугу платити 1.390.000 динара за само месец дана, четири пута више од годишњег уговора са ВУ “Протеинка” из Сомбора. Укупна вредност панчевачког уговора са “Еко-вет плус” износи 4.170.000 динара без ПДВ-а.

Цео текст можете прочитати на линку.

 

VOICE, Ранка Иваноска

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: