Годишње се венча око 600 парова, а растави око 250

Панчево добија Саветовалиште за брак и породицу

Услуга неопходна граду

Подаци Завода за статистику показују да је од 2014. до 2018. године у Граду Панчеву склопљено 2.386 бракова, а разведено 897. Бројке су из годину у годину сличне- годишње се венча око 600 парова, а растави око 250.

У Центру за социјални рад „Солидарност“ Панчево сматрају да су овакви подаци поражавајући, како са становништа озбиљности планирања породице и склапања брака тако и схватања брака и породице као трајног института заједнице.

Стручњаци Центра за социјални рад истичу и да је алармантно што се у граду не развијају нове услуге и мере које би требало да допинесу очувању породице. Наводе да је пракса показала да велики број брачних партнера показује интересовање за решавање међусобних конфликата, али нису у могућности да одвоје средства како би одлазили на саветовање у Београд или у други град који има услугу саветовалишта.

Због тога је поменута установа социјалне заштите у оквиру градског конкурса, предложила локалној самоуправи пилот пројекат „Сачувајмо породицу – брачно саветовалиште и психолошка подршка“, са намером да се у наредном периоду уведе као редовна услуга Центра за социјални рад Панчево.

Резултати конкурса би требало да изађу сваког дана, а незванично смо сазнали да ће пројекат Центра за социјални рад бити подржан.

Идеја је да се кроз саветодавни рад, реализацију психотерапијских и псеудоедукативних сусрета брачних и ванбрачних парова, породица у кризи, допинесе побољшању функционисања породица и чланова, унапређивању вештина комуникације међу члановима подорице, и повећању међусобне толеранције и разумевања.

Планирано је ангажовање стручног особља различитих профила (психолози, продоични психотерапуети, социјални радници), који би два пута недељно након радног времена Центра радили са породицама индивидуално или котерапијски.

Марина Јаћимовски, дипломирана социјална радница, из Центра за социјални рад, каже да је оваква услуга у граду неопходна јер је све више дисфункционалних породица, управо због тога што када дође до проблема немају са ким да се посаветују.

Пракса је показала да из таквих породица где се разводи не заврше добро, деца најчешће излазе са одређеним симптомима (болести зависности, агресивно понашање, деликвенција). Сматрам да треба радити пре свега на превенцији и да нам је овакво саветовалиште неопходно. Идеја је и да се ради са паровима који тек ступају у заједицу, како би се појединац или породица припремили за промену животних услова, како би научили да се изборе са очекивањима и да прихвате сопствену одгворност за проблем, истиче наша саговорница.

Она додаје да је развод једна врста губитка заједнице, и да због несугласица често тај период у животу партнера буде тежак. Баш у тим тренуцима, наводи Марина Јаћимовски, стручна помоћ је неопходна и дргаоцена.

У последњих годину дана у Цнетру за социјални рад Панчево је евидентирано 235 предмета парова у бракоразводном спору, 38 предмета који се баве регулисањем личних односа родитељ-дете, 20 предмета чији је задатак превентивни надзор над вршењем родитељског права, 19 предмета везеаних за упозорење родитеља о недостацима везаним за родитељска права, четири предмета о неадекватном родитељском старању, 18 издвојене деце из примарних породица, и 243 пријвае насиља у породици и партнерским односима.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: