Детаљи Решења о неприступању израде студије утицаја на животну средину поводом пројекта фирме „Промист"

Панчевачки Секретаријат за заштиту животне средине: Било која количина вештачког ђубрива на предвиђеној локацији неприхватљива

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средину, одбацио је све примедбе на Решење о неприступању израде студије утицаја на животну средину поводом пројекта пренамене објекта из области инустријске делатности у складиште готовог производа минералног ђубрива фирме „Промист“ у Стаклари, које је овај покрајински орган донео 4. јануара 2021. године.

Примедбе су доставили Секретаријат за заштиту животне средине Градска управа Панчево, Удружења Панчево није рупа и Зелени мост, Институт за истраживање корупције Кареја, и Удружење карловачки виногради, и све су оцењене као нетачне и неосноване.

Секретаријат за заштиту животне средине Градска управа Панчево је навео да у поступку издавања локацијских услова није тражено мишљење Секретаријата, нити било ког другог органа из области заштите животне средине, те да би последице удеса морале бити оцењене као катастрофалне, што удес класификује као веома велик и ризик и као такав за град Панчево није прихватљив, а ни са аспекта законске регулативе. На страни 99 Извештаја о безбедности се у случају удеса обавештава се Градски штаб за ванредне ситуације и остале службе, те сва одговорност за животе људи и имовину пребацује на град, који треба у року од 3 до 5 сати да изврши евакуацију што је немогуће, наводи се у мишљењу панчевачког Секретаријата.

Сматра се да је за град Панчево било која количина вештачког ђубрива која би се складиштила на предвиђеној локацији неприхватљива.

Наводи се да су подаци у захтеву непотпуни и нетачни, тако да су испуњени услови за одбацивање Захтева за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину и предлаже обустављање поступка, изричити су у Секретаријату за заштиту животне средине.

Секретаријат подсећа и да је Промисту у јуну 2018. године Министарство за заштиту животне средине издало решење којим се забрањује рад севесо комплекса вишег реда Складишта вештачког ђубрива на бази амонијум нитрата у Панчеву. Додаје се да количине за УРЕА, КАН и МАП у студији нису наведене.

Покрајински секретаријат тврди да је мишљење градског Секретаријата о решењу Министарства, неосновано јер није предмет процене утицаја.

Примедба да у Захтеву нису наведене количине УРЕА, КАН, МАП су такође неосноване јер ово ђубриво, како се објашњава у решењу, не подлеже против пожарним прописима и што се не налазе на листи опасних материја. И све остале примедбе панчевачког Секретаијата су одбачене.

Удружења Панчево није рупа и Зелени мост, подсетили су покрајински Секретаријат да је у претходном периоду Промист складиштио ђубриво на отвореном, и пренели су тврдње запослених у фирми Промист да се вршило препакивање ђубрива, а у студији се тврди да ће ђубриво бити у орингиналном паковању. Додали су да у доношењу оваквих одлука треба да учествују грађани, путем реферндума. Примедба да Промист није изложио алтернативну локацију, као и све друге наведене примедбе су одбачене, као неосноване и нетачне. Сличне замерке имали су Институт за истраживање Корупције Кареја, и Удружење карловачки виногради.

Институт Кареја наводи да је пословање Промиста било и до сад проблематично, неодговорно и незаконито, те да је фирма добила негативно мишљење на Извештај о безбедности постројења у Стаклари, јер није испунила законске норме.

Град Панчево је чак поднео кривичну пријаву против одговорних лица у Промисту, која је одбачена. Из Кареје упозоравају да се изградњом складишта вештачког ђубрива крши низ докумената, протокола и декларација.

У закључку Решења, вршилац дужности помоћника Покрајинског секретара Немања Ерцег, закљујучује да  је утврђено да наведени пројекат неће имати утицај на животну средину јер су предузете заштитне и сигурносне мере којима се ризик по животну средину своди на најмању могућу меру, те је донета одлука да није потребна студија о процени утицаја на живтону средину, а на основу члана 10. сват 6 Закона о процени утицаја на животну средину, утврђени су минимални услови заштите животне средине.

Обавештење о донетом Решењу је објављено у прошлонедељном броју листа „Панчевац“. Рок за жалбе је 15 дана. Инцијатива одбранимо Теслу позива правнике, екологе и друге стручњаке који су спремни за сарадњу да им се јаве како би заједно приступили, како кажу, овом скандалозном проблему.

Подестимо, како смо писали, Промист је крајем новембра прошле године поднео захтев за израду студије о процени утицаја на животну средину за складиште у бившој Стаклари.

Преузмите Решење – Rešenje Promist.

 

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: