Дан сећања на жене жртве насиља, 18. мај

Памтимо убијене жене

Сваке године догоди се око 30 фемицида у Србији

Аутономни женски центар и Жене у црном из Београда у сарадњи са организацијама чланицама Мреже Жене против насиља организују уличну акцију, у црнини и ћутању, 18. маја 2021. од 13 до 14 сати, на почетку Кнез Михајлове улице (код некадашњег Руског цара), под именом „Памтимо убијене жене“.

„Акцијом у центру Београда чувамо сећање на жртве које су убијене само због тога што су жене, оне чија имена су позната јавности, али и оне чија имена можда никада нећемо сазнати“.

Према подацима панчевачког удружења FemPlatz, од почетка године до данас је убијено девет жена, а последњи фемицид се десио јуче у Ваљеву.

Осим убистава жена у породично-партнерском контексту, забележени су: један случај у коме је жена убијена од стране пљачкаша, један случај у коме су надлежне институције установиле да се ради о природној смрти, један случај у коме је жена извршила самоубиство (али није могуће установити да ли је претходно трпела насиље будући да њен идентитет није утврђен), и један случај у коме надлежне институције нису још увек утврдиле узрок смрти. Овом поразном статистиком дочекујемо Дан сећања на жене жртве насиља, пише у саопштењу женских организација.

У Србији је у протеклих 10 година, до данас, најмање 340 жена намерно убијено од стране партнера или члана породице, људи (или мушкараца) којима су веровале и који су им говорили да их воле.Више од четвртине жена позивало је у помоћ институције, али њихови животи нису спашени.

Аутономни женски центар и Жене у црном позивају надлежне институције да без одлагања испитају све детаље везано за ове случајеве и да обавесте јавност о корацима које су предузели како би се испитали потенцијални пропусти и санкционисали сви одговорни који нису реаговали или су неадекватно реаговали на пријаве мушког насиља према женама. Подсећају да држава има обавезу да се извини жртвама и њиховим породицама, да преузме одговорност за пропусте јер није била у стању да заштити своје грађанке.

Како се број убијених жена године у Србији не смањује у континуитету, они захтевају ефикаснији одговор државних институција на фемицид. Истичу да само благовремена и адекватна реакција, откривање, заустављање и санкционисање мушког насиља према женама може умањити број убијених жена. Србија се усвајањем бројних међународних конвенција обавезала на спречавање и сузбијање насиља, и политика заштите жена од насиља не сме остати декларативна.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: