Посао за 1.000 људи

Отворена ZF фабрика електричних погона у Панчеву

Након годину дана од почетка градње, нова фабрика изградње одељење компаније ZF E-Mobility званично је отворило, 12. јуна,  своју нову производну локацију у Панчеву, у присуству председника Србије, Александра Вучића, Председника покрајинске владе Игора Мировића, Амбасадора Томаса Шиба и градоначелника Панчева Саше Павлова.

У отој фабрици ће се производити електромотори, електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне као и прекидачи за мењаче и микропрекидачи. Потражња за овим производима је велика, наводе у ZF E-Mobility, због чега се простор фабрике већ сада проширује с 25.000 на приближно 60.000 квадратних метара.

„То што су сви укључени овде урадили за само годину дана изградње фабрике изузетно је значајно и достојно високог признања“, рекао је на церемонији отварања Михаел Ханкел, члан управног одбора Friedrichshafen AG и одговорно лице између осталог за области производње и електромобилности. „Њихова ангажованост нам је омогућила да већ данас можемо овде започети с производњом и проширити нашу глобалну производну мрежу.“

Поред Панчева, компанија ZF производи електромоторе и компоненте за електропогоне у Швајнфурту У Немачкој – где се налази и седиште одељења E-Mobility y и водећа локација за ову технологију. За наредну годину је планирано отварање нове локације у кинеском граду Хангзхоу, јужно од Шангаја.

У јуну 2018. године започети су радови на изградњи нове фабрике компаније ZF у Панчеву, 14 километара североисточно од Београда. Прва фаза изградње, која је сада већ у функцији, покрива површину од 25.000 квадратних метара.

„Потражња за нашим производима из сфере електромобилности наставља брзо да расте – што је веома задовољавајуће и показује да уз наше атрактивне производе можемо помоћи својим клијентима да остваре своје циљеве смањења емисије CO2“, рекао је Јерг Гротендорст, руководилац ZF дивизије E-Mobility. „Из тог разлога ћемо у наредне две године битно да проширимо нашу производну локацију у Панчеву.“

,,Иновативни пројекат који је ZF имплементирао у Панчеву показује на најбољи начин изузетно позитиван тренд у економским односима између Немачке и Србије. Дубоко сам убеђен да ћемо самим тим побољшати и интензивирати наше пословне везе и допринети даљем одрживом економском расту у Србији. Немачка ће и убудуће подржавати Србију у њеном посвећеном раду на реформама који има за циљ да убрза економско усклађивање и напредовање на путу ка Европској унији‘‘, изјавио је овом приликом немачки амбасадор у Србији, Томас Шиб.

Данас је велики дан за Србију, јужни Банат и Панчево. Много труда је уложено и захвалан сам људима који су на томе радили. За овакве дане живимо. Овакви дани показују резултате рада. Много људи морало је да ради и много ствари да буде урађено да би један ZF могао да запошљава људе овде.Пре мање од годину дана ништа овде није било, а данас је величанствена фабрика са најмодернијом технологијом. Данас можемо да се поносимо овом великом фабриком. Све што је најсавременије налази се овде у ZF-у. Бићемо прва од земаља у региону која ће имати производњу душе мотора“, истакао је овом приликом председник Републике Србије Александар Вучић.

Друга фаза изградње, која треба бити завршена до 2021. године, обухватаће око 35.000 квадратних метара, тако да ће на крају ZF на располагању имати укупно 60.000 квадратних метара фабричког простора.

У целокупну фабрику компанија ZF инвестира укупно 160 милиона евра. Број запослених у панчевачкој фабрици тренутно износи 300. У наредне две године компанија планира да запосли још 700 људи који ће бити ангажовани на производњи првенствено електричних машина и генератора за хибридне и електричне погоне као и прекидача за мењаче и микропрекидача.

Из фабрике наводе да је електромобилност централни стуб стратегије компаније ZF  под називом „Next Generation Mobility“. Овај технолошки концерн нуди најразличитија решења за хибридне и чисто електричне погоне за готово сваки сегмент возила у серији – од електричних бицикала па све до возила масе 40 тона. Системска интеграција мењача, електромашина и енергетске електронике кључна је компетенција коју компанија ZF може из истог извора понудити својим клијентима. Поред чисто електричног погона за путничка возила, компанија се посебно фокусира на наредну генерацију „плуг-ин“ хибридних возила, где електромотор покрива већи део снаге аутомобила, док комора сагоревања остаје у домету „плус“.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: