Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Особе у колицима – као грађани другог реда

Незапосленост, архитектонске баријере, недекватан јавни превоз, неки су од проблема са којима се и даље суочавају особе са инвалидитетом. То су потврдили представници неколико удружења, која су учествовала на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом, у понедељак, 04. децембра, у дворани Аполо.

На том месту су се окупили чланови удружења која окупљају осетљиве друштвене групе и изложили своје радове настале у оквиру креативних радионица, а изведена је и представа „Ромео и Јулија“ у изведби чланова драмске секције удружења МНРО Панчево. У комаду су учествовали чланови и чланице удружења узраста од 18 до 45 година.

Гордана Стричевић, из Удружења оболелих од мултипле склерозе, истакла је да људи у инвалидским колицима јако тешко функционишу у граду.

„Ја сам била у колицима 22 година и осећала сам се не као грађанин другог реда, већ као робијаш. Град мора град мало више пажње да нам посевти јер и ми имамо право да одемо и у позориште, да имамо адекаватан јавни превоз. Има напретка, али има и промашаја“, оценила је она.

Чланови Међуопштинске организација слепих и слабовидих Панчево већ дуги низ година имају проблема са запошљавањем. Према речима Златибора Лазарова, председника организације, муче их и препреке на улици које постављају продавнице и кафићи, а проблем је и са говорним семафорима, који више не функционишу у граду. Лазаров каже и да би у правцу побољшања положаја њихових чланова свакако допринео и Закон о инвалидима, који још није усвојен.

Чланови удружења „На пола пута“, које окупља младе особе са интелектуалним потешкоћама, свакодневно се друже и међусобно помажу.

„Ми у радном центру правимо декупаж, накит и радимо на разбоју тако што правимо шалове. Сем тога посећујемо музеје, идемо на позоришне представе“, изјавио је Немања Јовић, из Удружења „На пола пута“.

У Друштву за помоћ ментално недовољно развијеним оосбама града Панчево сваког дана се окупљају чланови и раде у радионицама, уз подршку града.

Како је рекла Мирјана Адамов, председница Друштва чланови који су извели представу „Ромео и Јулија“, предано су радили на представи и то ангажовање је за њих драгоцено.

Захваљујући сарадњи града, стручњака и удружења, успешно су рабијене предрасуде према особама са инвалидитетом, рекла је Добрила Јовановић, ауторка радио емсије „И ми смо ту“ која се бави подршком особа са инвалидитетом. Она је напоменула да је питање особа са инвалидитеом у првом реду питање људских права, те да ће се у наредном периоду радити на имплементацији законске регулативе.

Милица Тодоровић, председница Сваета за родну равноправност Скупштине града Панчева, који је један од организатора догађаја, истакла је да је циљ обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом да се пошаље порука да они имају другачије потребе и да ће се цела заједница борити за њихово остваривање. Она је истакла да је локална самоуправа на иницијативу Савета набавила хидрауличну столицу која олакшава гинеколошке прегледе женама са инвалидитетом и да ће се и у наредном периоду Град Панечево посветити пажњу решавању проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: